Junak dvoboja je bil nedvomno vratar St. Loisa Chris Mason, ki niti enkrat ploščka ni spustil v mrežo ter se veselil petega "shutouta" v sezoni. Rabelj hirajočih Kraljev je bil Patrik Berglund, ki je lastnik obeh zadetkov, s katerimi si je hokejsko moštvo iz St. Louisa v tretji tretjini zagotovilo zmago in je še v igri za končnico prvenstva.

"Lahko bi igrali veliko bolje v prvih 40 minutah dvoboja, a smo nazadnje vendarle zadeli. Mason je res pokazal neverjetno igro," je po koncu povedal mladi, 20-letni, švedski hokejist. Oba zadetka Berglunda je orkestriral David Perron, St. Louisu se tako nasmiha prva končnica po zadnjih treh sezonah suše. To zimo so zbrali 77 točk, kar jih v zahodnem delu lige uvršča eno točko za Nashvillom in Anaheimom, zadnjim mestom, ki še zagotavlja končnico. V rednem delu je ostalo še devet dvobojev.

Moštvi Kraljev in St. Louisa sta se prvič srečali po 11. decembru, ko je v zadnjih treh obračunih slavil Los Angeles, a so tokrat prav v odločilnih bojih za "play-off" hokejisti Los Angelesa odpovedali. Terry Murray je stavil na blokado in obrambo, kar se je izkazalo za dobro strategijo v prvih dveh tretjinah do "vikinškega napada".

Ko je po zmagi nad Bostonom kazalo, da se moštvu Los Angeles Kings izboljšujejo možnosti za vstop v končnico prvenstva severnoameriške hokejske lige NHL, so Kralji v zadnjih dneh izgubili tri dvoboje v gosteh. Kralji za osmo uvrščenima moštvoma v zahodni konferenci zaostajajo za pravzaprav nedosegljivih osem točk.

Onstran Atlantika se je ponoči, vključno s tekmo v St. Louisu, odvilo osem dvobojev. Hud boj poteka za prevzem vodstva na vrhu lige. Morski psi, ki so so z zmagami na domačem terenu v zadnjih dneh znova zavihteli na sam vrh lige NHL in za eno točko prehiteli največje tekmece zahodnega dela lige, branilce naslova Stanleyjevega pokala - moštvo Detroit Red Wings, so se znova znašli na drugem mestu.

Rdeča krila so namreč v gosteh premagala Edmonton Oilers (3:2) in znova prevzela vodstvo na Zahodu in v ligi NHL, Edmonton pa je kljub že drugemu porazu še vedno na sedmem mestu lestvice zahodne konference in z vstopnico v končnico prvenstva.

Racmani so slavili z 2:1 v gosteh proti konkurentom Nashville Predators po kazenskih strelih ter se s tem moštvom izenačili v boju za zadnjo vstopnico za končnico.

Moštvo New York Rangers je premagalo Minnesota Wild (2:1), Toronto Maple Leafs je po kazenskih strelih vpisalo zmago proti Washington Capitals (3:2), Montreal Canadiens je s 6:3 premagalo Atlanta Thrashers, Tampa Bay Lightning pa je bilo po podaljšku z 2:1 boljše od Columbus Blue Jackets. Dallas Stars je izgubilo proti Vancouver Canucks (2:5).

Čeprav je zgrešil kazenski strel, je ruski hokejist Aleksander Ovečkin na tekmi za Washington zadel svoj 51. gol v sezoni, s čimer je utrdil sloves najboljšega strelca lige.