Prednost je lepa, a sistem finalnega "švedskega Toura" je tako zamišljen, da bo zanimivo vse do cilja v nedeljo. In še kakšno minuto dlje. Še 22,5 kilometra jo loči od velikega kristalnega globusa, skupne zmage v svetovnem pokalu, ki ga bo verjetno znova, kot lovoriko za 16. zmago okrog kraljeve palače, podelil švedski kralj Carl XVI. Gustav. Sila pomemben bo že današnji (12.30) tek za kraljico "Mordarbacken", 2,5 kilometra v drsalni tehniki. Tek na "ubijalski hrib", kot je prevod, je še najbolj naklonjen Petri. Jutrišnji (15.00) tek v dvojnem zasledovanju (5 km klasika in 5 kilometrov drsalno) in nedeljski zasledovalni tek (14.15) na 10 kilometrov drsalno pa manj.

Petra Majdič ima v seštevku časov današnje in jutrišnje tekme iz Stockholma v dobrem že dve sekundi odbitka pred Saarinenovo in 26 sekund pred Justyno Kowalczyk. Nekaj je, a bonifikacije bodo danes dobile tudi prve tri v cilju (15-10-5) in jutri na letečem cilju (15-10-5). V nedeljo se vse začne po teh seštevkih časov in bonusov. Pravilo "švedskega Toura" nosi v sebi še eno zanko, ki onemogoča kalkulacije celo med tekmo. Na zadnji tekmi so poleg sistema točkovanja za skupni vrstni red (200-160-120-100) dobesedno skrite še točke za najboljše v etapi (50-46-43-40-37). Točke bodo podelili najboljšim v zasledovanju po "neto" času. Običajno pa imajo v tem sistemu prednost tisti, ki štartajo kasneje in lovijo konkurenco. Ob majhni točkovni razliki je teoretično možno celo to, da tekačica iz ozadja s fantastičnim tekom dobi precej več točk za etapo, kot tista, ki je vseskozi le v ospredju in slednjo prav zaradi teh točk lahko tudi prehiti, čeprav ni pred njo pritekla v cilj. Če bodo razlike majhne, tudi v nedeljo nihče ne bo mogel niti trenutek taktizirati, zmagovalka pa bo znana šele tedaj, ko bodo objavili "neto" čase.

Petri se bo očitno "zgodilo" tudi vreme. V Falunu, ki že tradicionalno gosti tekme svetovnega pokala, ni napovedana huda odjuga, ki je bila na zadnjih treh gostovanjih v rudarskem mestu glavni razlog za njen niz uvrstitev (25., 26. in 27. mesto). Sneg je predelan, z velikimi kristali, kar pomeni hitro podlago in manj delikatno glede priprave smuči. Napisano drugače: razmere bodo imele manjši vpliv na rezultat. "Upajmo, da bodo razmere take tudi ostale. Da bo ponoči zmrznilo in da hude 'čofte' ne bo," upa strateg Ivan Hudač. Trša smučina Petri tudi bolj odgovarja, kot tudi ostalima dvema Vesni Fabjan in Katji Višnar, ki imata še eno priložnost, da potrdita izjemno moč ekipe. Zaplet po Liberecu in pred Lahtijem je pozabljen, v Stockholmu se je videlo, da dihajo za veliko stvar, ki se bo zgodila v nedeljo.