V rokah je že držala kristalno piramido za trdo prigarano tretje mesto. Na famoznem, za tekače vražjem hribu (v zadnjih 3,7 km je 430 metrov višinske razlike) je finski falangi že pošteno zapretila, a sta se Virpi Kuitunen, drugič kraljica Toura, in Aino Kaisa Saarinen v "veleslalomskem delu" plezanja zmogli izviti iz oprijema šprinterske kraljice.

Vrhunec drame na peklenskem vzponu je bil po 30 minutah teka na najbolj strmem delu. Petra je tedaj že ujela Saarinenovo, ki je štartala 17 sekund pred njo. Kuitunenova, ki je imela bonus 47 sekund, pa ni bila več kot 10 sekund naprej. Verjetno je Petra tedaj naredila napako, ker je takoj prehitela Saarinenovo, namesto da bi sledila njenemu ritmu in tako prihranila nekaj atomov moči za finiš. "Res, to je bila morda moja edina napaka. Mogoče bi res morala teči za njo. A mislila sem, da umira. Sama sem se še dobro počutila in šla naprej. A tisti 'cik-cak' naprej, spremembe ritma sredi klanca, me je uničil. Če bi šli v klanec naravnost navzgor, bi bilo nemara drugače. Od utrujenosti sem le še korake štela," je opisala zaključek sedmega dne dirk, na kateri je imela poleg izvrstne servisne ekipe tudi pomoč sila srčnih navijačev. V klanec je sicer dosegla 16. čas, a jo kljub bojazni zasledovalke Kowalczykova (4. čas), Longa in Norvežanka Therese "Duracel" Johaug (najboljši čas) niso ogrozile. "Ves čas me je malo skrbelo, kaj se dogaja zadaj, a očitno je bila razlika prevelika," je priznala Petra Majdič.

Saarinenova (15. čas dneva) je nekaj metrov višje ujela Kuitunenovo (21. čas), a naredila enako napako kot Petra. "Mislila sem, da bo šla Aino Kaisa hitro naprej. A je bila še bolj izmučena. Znova sem vzbudila tigra v sebi. To je velika zmaga zame. Imela sem težave s hrbtom, zato sem se morala osredotočiti le na to. Zvečer bo bikini zabava," je vrelo iz Virpi Kuitunen, kraljice smučarskega teka, kot FIS okrona zmagovalko Toura. Kralj je mladi Švicar Dario Cologna, ki je zadnjo etapo dobil suvereno. 400 točk svetovnega pokala in 87.500 evrov ter dodatni etapni priboljšek je več kot zaslužna nagrada za kralja in kraljico.

Petra Majdič je prigarala 42.500 evrov (bruto). A bolj kot to, kar zaradi zavistnih Slovencev nerada vidi v časopisu, jo veseli kup točk (483 točk: 240 za tretje mesto in 243 za etape). Zaradi razpleta je tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala za obema finskima tekačicama, točneje 85 točk za vodilno Saarinen. "Seveda sedaj lahko potožim za tistimi izgubljenimi sekundami v Oberhofu. Nemara bi se razpletalo malo drugače. Upam, da ne bom celo sezono za Finkama," že razmišlja Petra, ki je glede uspehov že med tednom dejala, da lahko konča sezono. Tako ne gre na naslednje prizorišče svetovnega pokala, na predolimpijsko tekmo v Vancouver, saj bo zaradi premora in priprav za Liberec kanadske terene ogledovala aprila. Izredno samozavestna pa bo v Kanado potovala Vesna Fabjan, ki je končala svoj tretji Tour kot sedma šprinterka. "Zaradi želodčnih težav je bilo kar hudo, a sem vesela, da sem Tour končala in še formalno potrdila uspehe v šprintu," je povedala.