Peta tekma novoletne turneje Tour de Ski je prvi dan novega leta postregla z lepimi in zanimivimi dvoboji, kjer sta bili med soscenaristkami tudi obe Slovenki, ki sta se vpisali med prejemnice pomembnih točk svetovnega pokala. Te se bodo po končani turneji pripisale na račun svetovnega pokala.

Majdičeva je od prvega koraka naprej delovala prepričljivo, postavila tretji čas kvalifikacij, v četrtfinalu prepričljivo zmagala, v polfinalu pa v zadnjih metrih priznala premoč le kasnejši končni zmagovalki Follisovi. Njena taktika, kreniti na vso moč od starta in si pred prvim zavojem priboriti dober položaj za naprej, je delovala kot mehanizem švicarske ure, če pa je ta slučajno zatajil, je Majdičeva posegla po drugem orožju in napadla v zadnjem vzponu ali v sami ciljni ravnini.

Na koncu se je izšlo po pričakovanjih, pred Majdičevo je bila zgolj Follisova, ki zdaj z dvema odbitnima minutama in desetimi sekundami vodi v skupnem seštevku sprinta. Majdičeva si je z današnjim drugim mestom zagotovila četrto mesto v skupni razvrstitvi, v sprinterskem seštevku je druga. Pred Dolanko so skupno le vodilna Saarinenova, Kuitunenova in Bjoergnova, doslej četrta Poljakinja Justyna Kowalczyk pa je po padcu v četrtfinalu nazadovala na šesto mesto.

Tudi Fabjanova je danes nastopila kot ena zvezdnic vrhunskega teka, v hrbet pa so jo med drugim v četrtfinalu in polfinalu gledale tudi Bjoergnova, Saarinenova, Genuinova ... V malem finalu je Fabjanova tekla v skladu z načrti, njena uvrstitev in predstava nasploh pa je reprezentančni kolegici Majdičevi še kako pripomogla v boju z najtesnejšimi konkurentkami. V nadaljevanju sicer sledijo discipline, ki Fabjanovi niso pisane na kožo, bo pa zato toliko bolj napadala Majdičeva.

"Rečem lahko, da mi je to deveto mesto bolj pri srcu, kot tisto iz Prage, saj je bila ta proga daljša in bolj naporna. Znova ostaja grenak priokus, saj sem imela nekaj smole pri polfinalnem fotofinišu, res pa je, da so bile vse skupine težke. Leto ali dve nazaj bi še rekla, da sotekmovalke spoštujem, nekdaj bi se jim celo umikala, zdaj pa se lahko z njimi enakovredno kosam. Pred mano sta še dve težki preizkušnji, ki ju je treba končati in toliko energije mi je še ostalo," je po tekmi dejala Fabjanova, ki se je tako kot pred tremi dnevi znova prebila na deveto mesto.

Z mlado Besničanko je bil zadovoljen tudi vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer. "Vesna je dosegla maksimalni izkupiček iz teh sprintov na Touru. Dokazuje, da se prebija med najboljše, da je lahko vedno znova v malem finalu, da je lahko med deseterico. Če bo šlo tako naprej, lahko že letos poseže tudi v veliki finale. Tudi Petra je danes odtekla maksimalni izkupiček, ta uvrstitev je to, kar smo si želeli za izhodišče v skupnem seštevku pred zaključkom v Italiji," je dejal Marko Gracer.

Moški finale je bil znova poslastica, ki je postregel z napetimi boji. Že v malem finalu je šlo na vse ali nič, prav tako ni manjkalo prerivanja, v velikem finalu pa je sledilo norveško državno prvenstvo, kjer se je najboljše znašel mladi Petter Northug. Slednji je v zadnjih metrih izkoristil svojo telesno premoč in ugnal sicer nespornega kralja sprintov, rojaka Tora Arneja Hetlanda. Tretje mesto je osvojil Italijan Christian Zorzi, četrti pa je bil še en Norvežan - John Kristian Dahl. Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar je odstopil že v nedeljo.

Pred smučarji tekači je zdaj petkov prost dan, nato pa jih konec tedna čaka še zaključek na italijanskem prizorišču Val di Fiemme. V soboto sta na sporedu tekmi na razdalji, v nedeljo pa sledi še zaključni vzpon na Alpe Ceramis.