Druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan je bila na koncu 34, s čimer bo v svetovni pokal prenesla vseh 58 točk, ki jih je na letošnjem Tour de Ski prejela v dveh sprintih v prosti tehniki. Danes se bodo na Alpe Cermis ob 15.30 povzpeli še moški, kjer pa ni slovenskih predstavnikov.Majdičeva je imela pred današnjo zadnjo preizkušnjo nekaj desetink manj kot 50 sekund zaostanka za vodilno Kuitunenovo. Na lanskem Touru je Kuitunenova v zadnji vzpon na Alpe Cermis krenila s 40 sekundami naskoka pred mlado Švedinjo Charlotte Kalla, a je slednja, ki letos na turneji zaradi bolezni ni tekmovala, zaostanek do vrha nadoknadila in se veselila zmage. Tudi tokrat je bil boj za vrh odprt, zasledovalke so namreč dobro poznale zdravstvene težave Kuitunenove, ki zaradi problemov s hrbtom v prostem koraku težje teče, sploh navkreber.

In navkreber je tokratna proga nedvomno bila, na posameznih odsekih so prireditelji izmerili tudi do 28-odstotni naklon, tekačice so tekle po smučarski progi navzgor in pri tem vijugale med vratci. Do vzpona sta tekmovalke vodila slaba dva kilometra položnejše proge, kjer Kuitunenova glede na zasledovalke ni izgubljala, že prvi metri navzgor pa so pričeli prednost topiti. Med Kuitunenovo in Majdičevo je tekla še Saarinenova, ki jo je slovenska šampionka imela ves čas pred očmi. Na vzpetini se je začel boj za vse ali nič. Majdičeva je pritiskala in kmalu ujela Saarinenovo ter začela z lovom na Kuitunenovo.

Pri nekje 7,2 kilometrih (celotna proga je bila danes dolga 9 kilometrov) je Majdičeva prehitela Saarinenovo in imela pred seboj le še Kuitunenovo, 200 metrov kasneje je za vodilno zaostajala le še 19,8 sekunde. A Finki se nista predali. Saarinenova je kmalu spet prehitela Majdičevo in nato ulovila še Kuitunenovo. Zmaga se ji je že pričela nasmihati, ko je napočila kriza. Kuitunenova je zbrala vse moči in rojakinjo vnovič prehitela, medtem pa je Majdičeva pričela izgubljati dragocene metre in sekunde. Vzpon je počasi plahnel in proga se je bližala koncu. Ciljno črto je nato kot prva le pretekla Kuitunenova in se veselila druge zmage na turnejah Tour de Ski (in 105.000 evrov denarne nagrade), sedem sekund je zaostala Saarinenova, Majdičeva pa nekaj več kot pol minute. Sicer je z današnjo progo najbolje opravila drobna Norvežanka Therese Johaug, ki je potrebovala le nekaj več kot 35 minut in je s tem napredovala na končno šesto mesto.

"Rečem lahko samo juhuhu. Super sem zadovoljna z rezultatom. Sicer sem danes še poskušala napadati, da bi pridobila kakšno mesto, a ni se izšlo. Končni izid je dobra vzpodbuda za naprej, čaka nas še dolga sezona, tudi svetovno prvenstvo in že kaj kmalu se bo videlo, katera je res dobro pripravljena. Upam, da ne bom vso sezono za Finkama, res pa je, da sta zelo močni in imata res dobro ekipo. Danes je bilo težko, proti koncu sem samo še štela metre in korake. Vsekakor kriza nastopi pri vsaki tekmovalki, kar te reši, je le, kako dobro krizo premagaš. Zdaj sledi regeneracija, nato pa se svetovni pokal nadaljuje," je po tekmi dejala Majdičeva, ki je v seštevku sprinta na turneji prepričljivo zmagala.