A Avstrijci so v evforičem vzdušju pred 25.000 gledalci v razprodani areni izkoristili prednost domačega tekmovališča in nemškemu super šampionu iztrgali iz rok prvo zmago po sedmih letih posta.

Pred njega sta se v finalu zrinila Wolfgang Loitzl, ki je očitno dobil krila po prvi zmagi v karieri v Garmischu, in Gregor Schlierenzauer, ki se na slovitem Bergislu počuti kot v domači dnevni sobi, saj je doma le streljal od skakalnice. Avstrijci so ubili dve muhi na en mah. Ob dvojni zmagi so se otresli še Simona Ammanna, ki je bil včeraj osmi, v skupnem seštevku pa Švicar za Loitzlom zaostaja že 15,8 točke, za ovratnik pa mu že diha Schlierenzauer z zaostankom 6,7 točke. To obeta spektakularen finale turneje jutri v Bischofshofnu, kjer bodo danes ob 16.30 kvalifikacije.

"Zmaga pred domačimi gledalci je še večje doživetje kot prva zmaga pred štirimi dnevi v Garmischu. Za menoj je popoln dan. Nemogoče je postalo mogoče," je na hitro zdrdral Wolfgang Loitzl, saj ga je na dvorišču že čakal helikopter, s katerim so Avstrijci poleteli v Bischofshofen, kjer so sinoči sodelovali v televizijski oddaji. Avstrijci so se zaradi časovne stiske hoteli izogniti odgovorom na novinarska vprašanja, a jim je namero preprečil direktor svetovnega pokala Walter Hofer z ukazom, da je to pač del posla. Loitzl ima izjemno priložnost, da po letu 2000 in slavju Andreasa Widhoelzla postane prvi Avstrijec s skupno zmago v seštevku dosežkov na štirih skakalnicah. "V Bischofshofnu je možno vse, vendar sta priložnost in prednost tako veliki, da je ne bom izpustil iz rok," je pričakovanja razkril Loitzl, ki denarne nagrade najraje zapravlja za svoja dva sinova. Za očeta sta navijala doma v dnevni sobi v Bad Mitterndorfu na Štajerskem, kjer bodo konec tedna na letalnici na hribu Kulm poleti za svetovni pokal. Družina ga na turneji ne spremlja, ker je tekmovanje preveč stresno, naporno in zahtevno.

Medtem ko so Tirolci kot lokalpatrioti slavili drugo mesto 18-letnega Gregorja Schlierenzauerja (njegovi najslabši uvrstitvi v letošnji zimi sta dve četrti mesti) z zaostankom sedmih desetink točke, so visoko vihrale tudi nemške zastave v čast Martina Schmitta. "Čeprav sem zapravil vodstvo, sem super zadovoljen, ker sem po dolgem času znova na zmagovalnem odru. Da se je to zgodilo na novoletni turneji, ima še dodatno vrednost. Vesel sem, da sem znova tam, kjer sem že bil. Dolgo časa sem bil na robu stopničk, zdaj sem na njih, naslednji korak pa je zmaga," je bil vidno zadovoljen Martin Schmitt, šampion z 51 uvrstitvami na stopničke (28 zmag), na njih je bil zadnjič marca 2007 v Lahtiju.