Slovenska reprezentanca je delno popravila katastrofalni vtis, ki ga je pustila na prvi tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu, kjer se nihče ob petih tekmovalcev ni uvrstil v finalno serijo. Trener Matjaž Zupan pa z dosežki na tekmi vseeno ne more biti preveč zadovoljen. "Naredili smo korak naprej. Ekipa se je dvignila po slabi predstavi v Oberstdorfu, vendar pa ji na tekmi ni steklo, kot bi si želel. Jernej Damjan je imel v času drugega skoka zelo slabe vremenske razmere, tako da več ni mogel iztisniti, žal pa je tudi Kranjec poslabšal svojo uvrstitev," je dejal Zupan.  "Zaenkrat vam postave za Innsbruck še ne morem sporočiti. Morda bo prišlo do kakšne zamenjave, vendar se bomo o tem dokončno odločili šele v petek," je dejal Zupan.

Poleg Damjana (126,5/116 m, 209,5) in Kranjca (119/113 m, 185,6) sta na tekmi nastopila še dva slovenska skakalca. Primož Peterka (118 m, 99,4) je za las zgrešil uvrstitev v finale (33. mesto), Primož Pikl (117 m, 95,6) pa je osvojil 36. mesto.

Boj za vrh sta bila le dva tekmovalca, Wolfgang Loitzl in najboljši skaklec sezone Švicar Simon Ammann, zmagovalec petih tekem v tej sezoni. Po prvi seriji je kazalo, da bo 27-letni Švicar zlahka deklasiral konkurenco in po Oberstdorfu vknjižil še drugo zmago na novoletni turneji, toda drugi skok je napovedi postavil na glavo. Skok leto dni starejšega Loitzla, čeprav zgolj 136,5 metrov (Ammann je v prvi seriji skočil 140 metrov), so sodniki ocenili kot brezhibnega in mu prisodili kar štiri dvajsetice in eno oceno 19,5. Ammann je v drugi seriji skočil dva metra manj od Loitzla, ker pa njegov doskok ni bil povsem "čist", je zmago z manj kot dvema točkama prednosti slavil Wolgang Loitzl.

"Uspela sta mi dva izredna skoka. Zelo sem zadovoljen, da se mi je to zgodilo prav na novoletni turneji, ki jo že od nekdaj izjemno cenim. Počutim se, da sem v dobri formi in da lahko na preostalih dveh tekmah zadržim prednost v skupnem seštevku," je po prvi zmagi v karieri dejal Loitzl, ki je v Oberstdorfu osvojil drugo mesto.

Simon Ammann je bil z drugim mestom zadovoljen. Dejal je: "Po odličnem prvem skoku sem bil v drugi seriji preveč zadržan. Vseeno moram biti zadovoljen, saj ostajam v dobrem položaju za skupno zmago."

Vodstvo v skupnem seštevku novoletne turneje je tako prevzel Loitzl, ki ima pred Simonom Ammannom le pol točke prednosti. Očitno bosta o zmagi na novoletni turneji odločala sama, saj tretjeuvrščeni Avstrijec Gregor Schlierenzauer zaostaja že 24 točk. Najboljši Slovenec je Jernej Damjan na 31. mestu.

Novoletna skakalna turneja se bo nadaljevala konec tedna v Innsbrucku. Kvalifikacije so na sporedu v soboto (13.45), tekma pa bo v nedeljo ob 13.45. Zadnja preizkušnja turneje bo 6. januarja v Bischofshofnu.