12-letnemu Boru Nekrepu, za katerega se je pozneje izkazalo, da ima gensko presnovno motnjo v ciklu uree, se je po treh dneh jemanja antibiotikov povečal nivo amoniaka v krvi. Zdravniki na mariborski Kliniki za pediatrijo, kamor so dečka pripeljali 12. marca ob 18. uri, pa hiperamoniemije, kot se imenuje povečana raven amoniaka, niso opazili, je danes na novinarski konferenci predstavil oče pokojnega otroka Matjaž P. Nekrep.

Po njegovih navedbah so mariborski zdravniki naslednje jutro iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dobili natančna navodila, kako naj ukrepajo z dečkom, ki je ponoči tudi izgubil zavest. Vendar jih niso upoštevali in otroka brez pravilne terapije ter s "turističnim transportom" prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so mu, kot je dejala mati pokojnega Tatjana P. Nekrep, "samo z glukozo in soljo znižali amoniak na nenevarno vrednost".

Ponovni pregled glave je pokazal, da ima deček možganski edem in po osmih dneh kome je, čeprav so zdravniki pričakovali, da se bo zbudil, umrl, je pojasnil oče. Pri se je vprašal, kako je mogoče, da "19 ur po sprejemu na pediatrično kliniko, 13 ur po alarmantnem izvidu in pet ur po navodilih iz Ljubljane Bor ni dobil nobene terapije".

"Ukradli so nam 19 ur"

"Mariborski zdravniki so nam ukradli tistih 19 ur, ki jih ni mogoče več vrniti," je dejal oče. Kot je pojasnil, so se odločili za kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zdravnice na mariborski pediatrični kliniki Zlatke Kanič in za kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na omenjeni kliniki.

Med drugim so poslali tudi pismo varuhinji človekovih pravic in prijavo Zdravniški zbornici Slovenije. Komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavili člane komisije za interni nadzor v UKC Maribor, ker so podali mnenje, da je bilo v postopku vse izpeljano v skladu s sodobno medicinsko doktrino.

Kot so pojasnili starši pokojnega, so pričakovali, da bo odgovorne "sankcionirala njihova srenja, a od njih dobivajo le vljudnostna pisma", za navedene ukrepe pa so se odločili, da bi opozorili na svojo stisko in nemoč ter preprečili podobne primere v prihodnje.

Zdravniška zbornica  čaka mnenje tujih strokovnjakov

Primer smrti 12-letnega dečka, zaradi katere so starši kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) obravnava prednostno in z vso skrbnostjo, zagotavlja predsednica zbornice Gordana Živčec-Kalan. Ker gre za redek in zapleten primer, so v Veliki Britaniji zaprosili tudi za ekspertno mnenje.

Živčec-Kalanova je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je zbornica "nemudoma storila vse, ko je izvedela za ta primer".

Postopek so začeli v aprilu. Primer obravnava odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici, ki je pristojen za presojo, kaj je pravilno in strokovno utemeljeno. Ker pa gre v tem primeru po njenih besedah "za izjemno zahtevno in kompleksno obravnavo otroka, so mu namenili dodatno pozornost in visoko prioriteto".

Ugotovili so, da je tako zahteven in kompleksen primer v slovenskem zdravstvenem prostoru izjemna redkost in je tudi strokovnjakov, ki to področje dobro poznajo in pokrivajo, zelo malo. Zato so v Veliko Britanijo zaprosili za strokovno mnenje. Ko ga bodo prejeli, pa bo odbor za strokovno-medicinska vprašanja "lahko relevantno in celovito odgovoril o vzrokih in možnih razlogih za tako tragičen dogodek", je pojasnila Živčec-Kalanova.

Zakaj je prišlo do tragedije?

Poudarila je, da želijo celovito pojasniti, zakaj je do dogodka sploh prišlo. "Dokler tega ne pojasnimo v celoti, ni mogoče podati kakršnega koli utemeljenega zaključka, na kakšen način in zaradi katerih okoliščin se je ta dogodek tako tragično končal".

Živčec-Kalanova je ob tem potrdila, da je bil strokovni nadzor v mariborski bolnišnici opravljen in da so slovenski strokovnjaki poročilo že pripravili, vsebine poročila pa ni razkrila.