Primer klinike Medicus je najtežji in ima mednarodne razsežnosti. Policija ga je odkrila povsem naključno, ko je neki turški državljan na letališču v Prištini na vprašanje, zakaj je prišel na Kosovo, odgovoril, da gre v kliniko Medicus na operacijo ledvic. Policija je primer raziskala in izvedela, da na kliniki Medicus izvajajo presaditve ledvic brez predpisanega dovoljenja in da so bili darovalci zdravih ledvic turški državljani, prejemniki pa so bili vsaj v nekaj primerih državljani Izraela. Zadeva je hudo pretresla že tako razmajano kosovsko zdravstvo.

Za zdravo ledvico bi "darovalec" dobil 20.000 evrov, prejemnik iz Izraela pa jo je, kot so ugotovili v vsaj enem primeru, kupil za 120.000 evrov. To vsoto so si potem razdelili albanski in turški zdravniki, ki so te nezakonite kirurške posege izvajali, med njimi so bili tudi najboljši kosovski urologi.

Ministrstvo za zdravje bo moralo pojasniti, kako daleč je segla trgovina z organi in ali je šlo samo za ledvice. Razmere v javnem zdravstvu na Kosovu so obupno slabe in poznavalcev razmer omenjene afere niso presenetile. Povprečna plača vrhunskega kirurga na Kosovu je 250 evrov, medicinske sestre pa dobijo 140 evrov.

Skoraj vsi znani kosovski zdravniki imajo svoje zasebne ordinacije in klinike, v katere napotijo hude bolnike. Kosovarji, ki storitev v zasebnih klinikah ne morejo plačati, pa so v javnih klinikah primorani za operacije dati "pod mizo" več sto evrov.

Z nedavno stavko so si zdravniki in zdravstveni delavci izborili povečanje plače za okoli 40 evrov, kar pa vse slabših razmer v kosovskem zdravstvu gotovo ne bo izboljšalo.