Pivovarna Laško in Infond Holding sta se za mednarodni javni razpis, ki bo predvidoma zaključen do konca marca prihodnje leto, odločila iz poslovnih razlogov, saj lahko na ta način dosežeta pri morebitnih interesentih najboljše pogoje. Šrot poudarja, da Mercatorja ne bodo prodajali finančni instituciji, temveč trgovcu, "Želimo, da nam kupec Mercatorja odpre trgovske poti," pravi.

"Država prek urada za varstvo konkurence izvaja teror nad Pivovarno Laško“

Direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je danes na novinarski konferenci v Laškem zatrdil, finančna kriza ni razlog za prodajo Mercatorja, temveč so se za prodajo po njegovih besedah odločili, "ker država preko urada za varstvo konkurence izvaja teror nad Pivovarno Laško". Po njegovem prepričanju je šlo pri odločitvah urada za škandalozne in povsem politične odločitve brez pravih pravnih podlag na škodo družbe.

Pivovarna bo še naprej vodila pravne postopke tudi na ravni EU, s katerimi bo po Šrotovih besedah dokazala, da je bila povezava med Mercatorjem in skupino Pivovarna Laško skladna z zakonodajo. Prvi mož Laškega in posredni lastnik družbe Infond Holding, ki je največji posamični lastnik Pivovarne Laško in lastnik 23 odstotkov Mercatorja, je napovedal tudi odškodninsko tožbo zoper državo.

Infond Holding, ki je v minulih dneh sicer dobil dovoljenje varuha konkurence za prodajo Mercatorja avstrijskemu Raishopu, se je za skupen nastop s Pivovarno Laško pri prodaji odločil zato, ker ni jasno, kako bi se v času mednarodne finančne krize na prodajo deleža Infond Holdinga odzvali Avstrijci. Kot je zatrdil direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, bi se lahko kupec zaradi spremenjenih razmer na trgu odločil, da deleža v Mercatorju ne bi odkupil po sklenjeni pogodbi. "Zato smo skupaj s Pivovarno Laško pristopili k prodaji skupnega deleža, s ciljem iztržiti čim več," je zatrdil Rutar.