Odločitev urada je pričakovana, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) prejšnji teden štirim lastnikom Mercatorja - Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski in Infond Holdingu - odvzela glasovalne pravice. Ti jih lahko ponovno pridobijo bodisi z objavo prevzema bodisi z zmanjšanjem skupnega lastniškega deleža pod 25 odstotkov.

Da bi Laščani objavili prevzemno ponudbo, je v sedanji gospodarski krizi malo verjetno, kar je v pogovoru za Objektiv ocenil tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Infond Holding sicer želi že od junija zmanjšati svoj delež v Mercatorju, tako da bi skupaj s preostalimi tremi omenjenimi lastniki obvladoval le nekaj manj kot četrtino družbe. Toda kljub zmanjšanju skupnega deleža, ki ga bo odobril UVK, se Laščani ne morejo izogniti drugemu postopku urada - ugotavljanju nedovoljene vertikalne koncentracije, ki naj bi omogočala zlorabo monopola dobavitelja (Pivovarne Laško) in trgovca (Mercatorja). Urad, ki ga vodi Jani Soršak, namerava ta postopek izpeljati do konca tudi v primeru, če bi lastniki Mercatorja vprašanje nedovoljene lastniške koncentracije poskušali rešiti z odprodajo večjega deleža. Pivovarna Laško Boška Šrota namreč še vedno obvladuje nadzorni svet Mercatorja, ki ga vodi svetovalec Laščanov Robert Šega.

Postopki urada tako Laščane silijo v prodajo celotnega deleža v Mercatorju. Ta je bil zaradi zagotavljanja dostopa do trgovskih polic zanje sicer strateška naložba, vendar bi se lahko ob prodaji večinskega paketa z novim lastnikom dogovorili tudi za dolgoročne dobavne pogoje za izdelke Skupine Pivovarne Laško. Poleg tega bi lastništvo manj kot četrtine Mercatorja za Laščane ob morebitnem novem lastniku, ki bi obvladoval večino delnic, predstavljalo "nasedlo" naložbo, ki bi jo težko prodali.

Že prejšnji teden smo v Dnevniku poročali, da Raishopa zaradi gospodarske krize in v poslu dogovorjene fiksne cene, ki je mnogo višja od trenutne tržne cene, slaba četrtina Mercatorja ne zanima več. Zato Laščani po informacijah iz več virov že iščejo druge kupce - brez dvoma v podobnem krogu kot Istrabenz Igorja Bavčarja. Ta bo predvidoma danes prejel nezavezujoče ponudbe za prodajo desetine Mercatorja. Pri tem se kot najresnejši interesent omenja francoska trgovska veriga Carrefour, ki lahko pri tem računa na izdatno pomoč francoske vlade, saj želijo Francozi finančno krizo izkoristiti tudi za širjenje svojih nacionalnih šampionov na nove trge.

Če bi se Laščani odločili za prodajo drugemu kupcu, bi morali po novo soglasje na UVK. To bi lahko prodajo ponovno zavleklo za nekaj mesecev, čeprav je to ob odločbi ATVP, ki Laščanom nalaga ali prevzem ali zmanjšanje deleža, težko verjeti. Nobenega dvoma ni, da se bodo lastniška razmerja razjasnila v letu dni, saj bodo takrat delničarji Mercatorja na skupščini volili nov nadzorni svet, prek katerega zdaj Pivovarna Laško obvladuje družbo.

primoz.cirman@dnevnik.sivesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si