Janko Turnšek se bo o prodaji podjetja Elektro Turnšek do konca meseca ekskluzivno pogovarjal s Telemachom, nam je potrdil poslovnež. S tem prehaja prodajni postopek glavnega kabelskega operaterja v Celju v sklepno fazo.

»Za Elektro Turnšek so trije zainteresirani kupci, pri čemer dva od teh opravljata skrbni pregled poslovanja, Telemach in Telekom Slovenije,« nam je zaupal Turnšek in zanikal, da je s Telemachom sklenil predpogodbo o prodaji. Dejansko so Telemachu dovolili, da je začel skrbni pregled poslovanja. »V prihodnjih treh tednih se bomo pogovarjali z njimi, nato pa se bomo odločili, ali bomo sprejeli ponudbo,« je dejal Turnšek.

Tako Telemach kot Telekom naj bi po naših informacijah že oddala zavezujoči ponudbi, pri čemer naj bi prvi le za malo prekosil drugega. Telemachova ponudba naj bi presegla visokih 25 milijonov evrov. To naj bi dodatno podžgalo srdit boj med največjim operaterjem v državi in njegovim kabelskim konkurentom, ki se odvija tudi v Bosni in Hercegovini. Da sta pripravljena za Elektro Turnšek odšteti visokih 1000 evrov na posameznega naročnika, naj bi pri Telekomu pripomogel predvsem strah pred Telemachovim popolnim obvladovanjem Celja, pri Telemachu pa naj bi šlo zlasti za »lepšanje« bilanc oziroma za povečanje vrednosti družbe. V prihodnjem letu bo namreč minilo pet let, odkar ga je prevzel Mid Europa Partners, in naj bi se začel postopek njegove prodaje.

Ali ima za Elektro Turnšek na mizi res več kot 25 milijonov evrov visoko ponudbo? »Za zdaj ne morem potrditi nič. Po skrbnem pregledu se bodo odločili, koliko bodo ponudili zanj. Nato se odštejejo še posojila, za poplačilo katerih bo šla večina kupnine,« je povedal Turnšek. Kljub temu ne izključuje možnosti, da do prodaje sploh ne bo prišlo. Odločitev je povsem v rokah bank. Turnškova podjetja, tudi Elektro Turnšek, se namreč dlje časa dušijo v kratkoročnih posojilih. »Če si bomo pri bankah zagotovili dolgoročne vire financiranja za vsa podjetja, se bo prodaja ustavila,« je bil odkrit. Toda glede na trenutno stanje v slovenskem bančnem sistemu in nepripravljenost bank na reprogramiranje posojil je verjetneje, da bo do prodaje prišlo.

Če Elektro Turnšek posluje uspešno in iz leta v leto viša tako prihodke kot dobiček, je stanje pri drugih njegovih podjetjih prav nasprotno. Največjo težavo predstavlja podjetje Emo - Ett, ki se ukvarja z izdelavo emajlirane posode. »Na trgu mu konkurirajo Kitajci in Srbi. Lani je posloval z nekaj sto tisoč evri izgube,« je dejal. Tudi Emo - Ett, ki se občasno srečuje z blokadami računov, je naprodaj. »Javili so se nam Rusi in Ukrajinci. Ena od možnosti je selitev na Hrvaško, na območje Knina, zaradi spodbud, ki jih tam ponujajo,« je dodal.

Celjski poslovnež je v teh dneh v zahodnoafriški državi Sierra Leone. V njeni prestolnici Freetown je namreč lani ustanovil družbo First Investment International Company, ki ima po dostopnih podatkih v lasti kamnolom, ukvarja pa se tudi z dajanjem težke gradbene mehanizacije in opreme v najem. Za ta namen je Turnšek odkupoval vozila danes že propadlih gradbincev SCT in MTB in jih poslal v Afriko. Zavrnil je informacije, da bi bila operacija Sierra Leone kriva za finančne težave njegovega imperija.