»Gremo na čaj,« je povabil na pokrito teraso ob eni od dveh hišic, ki so ju sami zgradili člani koprske ribiške družine na bregu Rižane. »Ali pa na kozarček žižole,« je takoj dodal.

Predsednik RD Bojan Furlan je bil presrečen, ker je kljub slabemu vremenu lahko pozdravil številne kolege ribiče, ki so od vsepovsod prišli na odprtje ribolova – muharjenje na postrvi v reki Rižani. »Včasih je bila tradicija, da se je v Rižani lovila jegulja, vendar jih je ostalo zelo malo, so pa danes povsem zaščitena vrsta v Evropi. Kar precej pa je rižanske potočne križanke.« Ta je križanka jadranske, soške, atlantske in donavske potočne postrvi, je pojasnil gospodar RD Tolmin Dušan Jesenšek, ki seveda tudi ni hotel zamuditi prvega lovnega dne na postrvi v Rižani. Gospodar koprske RD Koper Uroš Hajdinjak: »Ker nimamo prostorov, kjer bi imeli plemenke, so nam na pomoč priskočili kolegi iz RD Tolmin in tam formirali jato iz divjih lokalnih rib. Letos je bilo prvo leto, prva drst, in ikre smo pripeljali v Rižano, kjer imamo lastno vališče.«

Ribolov za užitek

Nekdanji predsednik RD Koper Savo Bratož je ribič že 50 let: »Muharjenje je najlepši način ribolova. Navdušil sem tudi sina, ki je vnet muhar in zagovornik ribolova ujemi – spusti. Član ribiške družine je od svojega sedmega leta in priznati moram, da me je prekosil, tudi v izdelovanju muh.« Tudi Bruno Zorko, prav tako nekoč predsednik RD Koper, je zaprisežen muharjenju, čeprav je tudi morski ribič. »Če je razlika? Seveda je, in to velika: na morju loviš, dokler nečesa ne uloviš, v potoku ali reki pa loviš za 'gušt'.«

Bruno je bil sicer kuhar, zato je bil seveda idealen sogovornik o skrivnostih pri pripravi postrvi: »Največja skrivnost je: bolj kot je priprava preprosta, boljša je riba. Ribo solimo, v trebušno votlino ji damo nekaj vejic rožmarina, nato vse skupaj položimo na vroč žar. Največjo napako delajo tisti, ki ribo stalno obračajo. Ribo se obrne le dvakrat: da je koža lepo zapečena in da sok ne steče ven.« Bojan Furlan je takoj dodal, da če nekdo pač nima kuharske žilice, lahko postrv vseeno dobi na krožniku – v gostilni Turk ob Rižani.

Pritegnili so mlade

Še en nekdanji predsednik ribiške družine, zdaj pa častni član, je bil v ribiškem domu – Lojze Bizjak, ki je prvo ribo ulovil v reki Vipavi, ko je bil star štiri leta. »Lojze je bil nepogrešljiv član pravne komisije v Ribiški zvezi Slovenije…« je dodal Borut Jerše, nekdanji prvi človek slovenske ribiške zveze in zdaj njen častni predsednik in tudi eden od tistih, ki pravijo, da te muharjenje zastrupi.

Kljub dežju so številni v Rižani muharili. Kar precej uspeha so imeli, ampak ta uspeh zdaj ni viden več v vrečkah, polnih rib, ampak zgolj na fotografijah, posnetih z mobilnimi telefoni. Vse več je namreč privržencev športnega ribolova ujemi in spusti, med njimi tudi ljubljanska ribiška družina Vrtačnik, ki nam je posredovala fotografijo ulovljene postrvi. Dobro sta lovila tudi predsednik Ribiške zveze Slovenije dr. Miroslav Žaberl, ki je med drugimi ribami ujel tudi zelo lepo potočnico, in sekretar zveze Igor Milačić. Predvsem pa je največji uspeh, kot je poudaril gostitelj, predsednik ribiške družine Bojan Furlan: »Kar nekaj mladih se je v zadnjih letih včlanilo. To, da smo jih pritegnili, je največji uspeh.« vav