Po mestecu, ki šteje približno 35.000 prebivalcev, se je konec tedna širil neznosen smrad. Oblasti so namreč komaj odvažale trupla. Zaradi strelnih ran, eksplozij in ognja večinoma iznakažena telesa so zavita v črne plastične vreče ali položena v lesene krste odvažali na tovornjakih in kamionih. Svojci, ki so pogrešali svoje najdražje, so ob vsakem novem prinesenem truplu glasno zajokali misleč, da so vojaki na nosilih prinesli prav njihovo hčerko, mater, očeta, sina, babico, dedka, strica...

Beslan je postal razdeljeno mesto. Na eni strani so bili sorodniki, ki so že vedeli za usodo svojcev, na drugi pa meščani, ki so zaman iskali svoje drage. Kar 191 ljudi namreč še vedno pogrešajo, 139 trupel pa jim še ni uspelo identificirati. Pogrešani niso niti na spisku ubitih niti na seznamu ranjenih, ki so jih prepeljali v različne bolnišnice v regiji, nekatere pa celo v Moskvo k specialistom za zdravljenje opeklin.

NAPAD NAČRTOVALI

ŽE JULIJA

V soboto so oblasti objavile domnevno končno število ugrabljenih. Po najnovejših podatkih so teroristi zajeli kar 1180 ljudi. Prav tako je uradna Moskva zatrdila, da so ubili vse ugrabitelje. Teh naj bi bilo 26. Vendar je ruska tiskovna agencija RIA včeraj poročala, da so našli trupla tridesetih ugrabiteljev, med njimi domnevno tudi vodjo napada, čečenskega uporniškega poveljnika Magometa Jevlojeva. Ruske oblasti novice še niso potrdile.

Osrednja varnostna služba (FSB) še naprej domneva, da napad v Beslanu nosi pečat skrajnega vodje čečenskih upornikov Šamila Basajeva, Jevlojev pa je bil izvajalec načrta. Medtem naj bi ruske specialne enote v Čečeniji aretirale sorodnike zmernega voditelja čečenskih upornikov Aslana Mashadova. Ta je sicer takoj od začetka talske drame zatrjeval, da v napad ni vpleten.

Po zadnjih podatkih so teroristično tolpo sestavljali moški in ženske več nacionalnosti. Ugrabitelji naj bi bili Ingušeti, Čečeni, Rusi in devet mož arabskega rodu. Očitno so zajetje šole pripravljali že dolgo časa. Preživeli talci so namreč poročali, da so jim zamaskirani možje v telovadnici najprej ukazali odstraniti dele tal, od koder so nato izvlekli velike količine eksploziva in orožja.

Prebivalci Beslana so se kasneje spominjali, da so med počitnicami v šoli potekala obnovitvena dela. Julija so tako skoraj vsak dan v telovadnico in druge šolske prostore odhajali delavci z velikimi črnimi vrečami. Vendar prebivalci takrat niso ničesar posumili. Prepričani so namreč bili, da v šolo tovorijo delovni material in orodje. Zaradi pričevanja domačinov so ruske varnostne službe zdaj prepričane, da so teroristi pod krinko gradbenih delavcev eksploziv in orožje v šolo namestili že pred dobrim mesecem.

PUTIN PRIZNAL NAPAKE

V soboto je Beslan obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. V eni od mestnih bolnišnic se je pogovarjal z žrtvami tragedije. Odredil je zaprtje meja Severne Osetije. Tako namreč želijo preprečiti pobeg še kakšnih morebiti vpletenih ljudi, istočasno pa besnim Osetijcem onemogočiti, da bi pravico vzeli v svoje roke in jezo znesli nad prebivalstvo sosednje Čečenije.

Putin je državljane prav tako posvaril pred sočutjem do ugrabiteljev. "Kdor se bo pustil vplivati provokacijam teroristov, ga bomo obravnavali kot njihovega pomočnika," je zagrozil.

Kasneje je v televizijskem nagovoru ljudstvu zagotovil, da Rusija ne bo klonila pred teroristi. Resnost položaja je med govorom poudaril z večkratnimi premori. "To je bil napad na vso Rusijo, na vse naše prebivalstvo," je dejal Putin. Pokol v Beslanu je opisal kot nečloveški in nezaslišano krut teroristični zločin.

"Opraviti imamo z neposrednim napadom mednarodnega terorizma proti Rusiji." Napovedal je vrsto ukrepov za boj proti terorizmu in priznal, da doslej vprašanjem obrambe in varnosti niso namenili zadostne pozornosti. Zaradi razpada Sovjetske zveze je bil narod oslabljen in nezmožen učinkovitega odgovora. Meje Rusije so postale porozne in nezaščitene, je med drugim menil predsednik in dodal, da se je v varnostne agencije in sodne organe pritihotapila korupcija.

Na severnem Kavkazu bodo reorganizirali oborožene sile, tako da bodo izboljšali usklajevanje med vojsko, policijo in obveščevalnimi službami. Prav tako nameravajo po vsej državi sprejeti posebne ukrepe proti terorizmu, s katerimi bi izboljšali varnostne razmere. Kakšni bodo ti ukrepi, Putin ni razložil, zagotovil pa je, da bodo skladni z ustavo.

Ruska policija je medtem v Severni Osetiji začela široko zasnovano akcijo hišnih preiskav. Poskušajo namreč odkriti ljudi, ki so verjetno pomagali skupini teroristov pri izvedbi napada. Po zadnjih uradnih podatkih naj bi aretirali tri osumljence, od katerih se nadejajo izvedeti več o ozadju, pripravah in organizatorjih. Visoki predstavnik severnoosetijskega notranjega ministrstva Ismel Šaov je že sporočil, da je trojica priznala soodgovornost, zdaj pa bodo oblasti s pomočjo njihovih informacij skušale priti do naročnikov ugrabitve. Zaradi napada je medtem odstopil severnoosetijski notranji minister Kazbek Dzantijev.

DRNOVŠEK POSLAL SOŽALNO BRZOJAVKO

Nad morijo v Beslanu ogorčenim številnim svetovnim voditeljem se je včeraj s sožalno brzojavko Vladimirju Putinu pridružil tudi predsednik republike Janez Drnovšek. V njej je izrazil globoko obžalovanje in ogorčenost nad vestjo o tragičnih posledicah terorističnega dejanja, ki je terjala toliko nedolžnih žrtev. "Posebej nas je šokiralo dejstvo, da je med civilnimi žrtvami tako veliko število otrok. Slovenija najostreje obsoja vse oblike terorizma, za katerega ni in ne more biti nobenega opravičila," je zapisal Drnovšek in Putina zaprosil, da prenese slovenske sožalje družinam, ki so izgubile svoje najdražje.

Solidarnosti z žrtvami svojcev se je pridružila tudi slovenska javnost. Na številnih okenskih policah so zvečer zagorele svečke. V Beslanu niso mogli dovolj hitro odvažati trupel. Črne plastične vrečke so se kopičile na šolskem dvorišču. Med kopanjem grobov je po mestu iz številnih hiš odmeval nepretrgan jok žalujočih. Včeraj je svojce pokopalo približno 25 družin. Danes naj bi bilo v Beslanu sto pogrebov. Pod ruševinami telovadnice so našli več kot 300 trupel. Šolo bodo porušili. Na njenem mestu bodo postavili spomenik žrtvam napada. Ljudje z grozo in strahom prebirajo sezname umrlih in ranjenih. <%I> <%I> Foto: Reutes in AP