Spremembe zakona so sicer odziv na aferi Zbiljski gaj in Orion, med drugim pa podaljšujejo zastaralni rok za izvedbo disciplinskega postopka zoper notarje.

Spremembe in dopolnitve zakona o notariatu ne spreminjajo načel in ciljev zakona, ki so bili podlaga za njegov sprejem v letu 1994. Z novelo vlada zasleduje predvsem cilj večje pravne varnosti strank in udeležencev pravnih poslov v smislu zmanjšanja tveganj.

Potrjena plačna politika za dve leti

Potrjen je tudi zakon, ki ureja plačno politiko za obdobje 2004-2005 izhajajoč iz dogovora o politiki plač med vlado, delodajalci in sindikati. Sindikalno stran je takrat zastopala le Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Zakon bo zagotovil iz dogovora izhajajoče pravice vsem zaposlenim v zasebnem sektorju ter določil minimalno in zajamčeno plačo. Zakon je potreben zato, ker se pravice iz dogovora razširijo tudi na tiste zaposlene, katerih sindikati, ki jih zastopajo, dogovora niso podpisali.

Poenostavljeno obračunavanje katastrskega dohodka

Državni zbor je z 38 glasovi za in šestimi proti sprejel novelo zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Z njo se prvič po letu 1976 spreminja in poenostavlja obračunavanje katastrskega dohodka. Poslanci so se nato lotili tajnega glasovanja o petih novih članih sodnega sveta.

Izvoljenih pet novih članov sodnega sveta

Poslanci so v nadaljevanju na predlog predsednika države Janeza Drnovška izvolil pet članov sodnega sveta, in sicer državno sekretarko na ministrstvu za delo Natašo Belopavlovič, profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Albina Igličarja in Janeza Kranjca ter odvetnika Ivana Makuca in Kati Mininčič. Upokojeni odvetnik Rudolf Šelih ni dobil zadostne podpore. Člani sodnega sveta, ki ima 11 članov, se volijo za dobo petih let.