Pa se je odgovorna urednica Razvedrilnega programa TVS Miša Molk, ki ponuja svoje zamisli na tujem (Eurosong) in doma, domislila obuditve Slovenske popevke in to svojo zamisel izpeljala s scenaristom Dušanom Hrenom - s Slavkom se le po naključju pišeta enako ostro -, izkušenim televizijskim mačkom in hkrati nič manj prisotnim pri poprejšnjih Slovenskih popevkah v Ljubljani, na Bledu, spet v Ljubljani, kjer je festival počasi tudi zamrl.

Veliko poklicanih, malo izvoljenih

Po letu 1962, ko se je festival prostodušno in zaneseno prvič predstavil, se je v raznih kuhinjah nabralo toliko nesnage, da je bila njegova smrt tako rekoč nujna. Zato pa naj bi bilo njegovo ponovno rojstvo strokovno povsem neoporečno. Na razpis je prišlo 118 šifriranih predlogov in strokovna komisija jih je najprej izbrala dvanajst in po posvetu z uredništvom oddala še štiri. Na Ljubljanskem gradu bomo 7. julija letos slišali šestnajst povsem svežih popevk z znanimi in še neznanimi izvajalci. Da je kakovost izbora na visoki ravni, zagotavljajo selektorji: radijski urednik Đuro Penzeš, glasbeni opremljevalec TVS Miha Vardjan, Ivo Umek, direktor Založbe kaset in plošč RTVS, in skladatelj Jure Robežnik iz strokovnega glasbenega združenja SAZAS.

Ob koncu junija je bilo videti v značilnih in najlepših kotičkih Ljubljane izbrane izvajalce in može s kamero, ki so snemali kratke spote kot nekakšno predstavitev izvajalcev. Festival se bo namreč začel z venčkom sedemnajstih skladb, najbolj uspešnih na preteklih festivalih, in vsaka bo prispevala deset sekund v aranžmaju Patrika Grebla, tudi sicer avtorja in aranžerja več tekmovalnih popevk. V "ljubljanskih spotih razglednicah" bomo lahko gledali na primer tivolski grad, Križanke, Trnovski pristan, tržnico, Magistrat z Robbovim vodnjakom, Nebotičnik, Narodno in univerzitetno knjižnico ter Univerzo, Prešernov trg in še kaj bi se našlo ter predstavitev izvajalcev, ki bodo nastopili v tekmovalnem delu.

Pa začnimo z Ano Dežman, ki je letos maturantka in ki je zaradi šole oklevala, ali naj nastopi ali ne, a jo je najbrž premagala pesem Rada bi z besedilom Miše Čermak in glasbo Patrika Grebla. Še brez pravega vrstnega reda se bodo zvrstili pevci in pevke: Sreča - Alenka Godec, Naj vsem ljudem se dogodi - Damjana Golavšek, Letim - Katrinas, Ob meni si - skupina Petovio, Še tisoč let - Majda Arh, Podoba - Slavko Ivančič, Danes - FolkRola, Popoldne - Kalamari, Pot do srca - Botri, Prva ljubezen - Foxy Teens, Misli le name - Aleksandra Čermelj, Vedno, ko pogrešam te - Darja Švajger, Vrni mi življenje - Irena Vidic, Vse hotel si samo zase - Polona Furlan, Dal bi ti vse - Oto Pestner.

Slikovni venček z začetka utegne biti lep, saj sta se Dušan Hren in verjetno tudi režiser prireditve Samo Milavec posvetovala celo s Turistično zvezo, sicer pa Ljubljančani najbrž poznamo še več lepih kotičkov.

Daleč od milijonov

Če bo šlo vse po sreči, torej če ne bo deževalo, bo to kar veličastna prireditev. V sceno Tomaža Marolta bo postavljen Veliki revijski orkester RTV Slovenija, ki mu bo uvodoma dirigiral Mojmir Sepe, posamezne izvajalce pa bodo vodili kar avtorji glasbe ali njeni aranžerji. Prireditev bosta vodila Vita Mavrič in Jani Kovačič, ki sta se ujela že na Vitini interpretaciji Brechta v Operi in to je bila kar uspela "generalka" za njun debi na odprti sceni na Ljubljanskem gradu. Ta živa oddaja bo za vse velik napor, še posebej za tonske mojstre, poudarja Dušan. In ko bo odpetih vseh šestnajst pesmi, se bo začel napor drugega dejanja, ki mu bo izkušena Eva Longyka ob spremljanju glasovanja po telefonu prav gotovo kos, strokovna žirija pa bo glasovala po svojih merilih. Zato bosta tudi glavni nagradi dve. Strokovna žirija bo podelila umetniško sliko in 350000 tolarjev gotovine, občinstvo pa bo zmagovalcu glasovanja po telefonu naklonilo enako vsoto denarja in statuo, ki jo bo oblikovala Tanja Pak. Ljubljanska županja Vika Potočnik ima pripravljen seveda kipec zmajčka, posamezniki pa bodo dobili še listino in kipec fantka s piščalko za besedilo, aranžma, izvajalca in za mladega interpreta debitanta. Proti koncu bosta Vita in Jani v svojevrstni izvedbi posodobila eno prvih velikih uspešnic Bojana Adamiča Ko boš prišla na Bled. Pa brez plesalcev Mojce Horvat tudi ne bo šlo. Vse to bo popestrilo glasovanje po telefonu ali po naše intenzivno pritiskanje na telefonski gumb s številko izbrane popevke njenih privržencev.

Da bi prišli gledalci "na okus", je drugi program TVS predvajal tri sredine večere nekaj ohranjenih zlatih vrtnic iz osemdesetih let.