Direktor Sistemske tehnike (ST) Milan Švajger je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da analiza podatkov, objavljenih v slovenskih in tujih medijih, po dveh letih kaže, da je bila Sistemska tehnika ogoljufana in oškodovana. Trditev je utemeljil z navedbo, da je bila v razpisu za oklepnike zahtevana identična komunikacijska oprema C4I za vseh 150 vozil, kar je Sistemska tehnika v ponudbo vključila, Rotisu pa to ni uspelo.

"Po navedbah direktorja Rotisa na parlamentarni preiskovalni komisiji je Rotisova ponudba znašala 385 milijonov evrov. Ponudba Sistemske tehnike je bila vredna 407 milijonov evrov, a če odštejemo ceno C4I opreme, ki za 150 vozil znaša 30 milijonov evrov, bi bila naša ponudba za 8 milijonov nižja od Rotisove. To je razlog, da Sistemske tehnike sploh niso povabili na pogajanja, saj bi morali v nasprotnem primeru vsebino obeh ponudb primerjati enakovredno in šele nato ceno," je povedal Švajger.

V ST so ugotovili, da je bila tudi za oborožitvene sisteme njihova ponudba skladna z zahtevami razpisa. "V razpisu je bilo zahtevano, da je 24 vozil opremljenih z minometom kalibra 120 mm, 90 vozil pa s topom 30 mm. Po podatkih medijev je bilo za vozila z minometom sklenjenih 12 pogodb, za vozila s topom pa 6. Preostala vozila bodo pretežno opremljena z mitraljezi, za mitraljeze pa ni treba nabavljati osemkolesnikov, zadoščajo štiri- ali šestkolesniki, ki so bistveno cenejši. Oklepniki s takšno opremo so po mnenju strokovnjakov še najboljši za razganjanje množic, v spopadu z dobro oboroženim nasprotnikom pa nimajo velike možnosti," pravi Švajger.

Da je šlo pri izbiri Rotisove ponudbe za domnevno vnaprej pripravljen scenarij, po katerem posel dobi Rotis, kar Sistemsko tehniko pahne v takšne težave, da se lastnik odloči družbo prodati, novi lastnik pa vzpostavi proizvodnjo osemkolesnikov, po Švajgerjevem mnenju potrjuje tudi podatek, da je Rotis v ponudbi navedel 320 neposrednih delovnih mest, natančno toliko pa je bilo zaposlenih v Sistemski tehniki.

Švajger zagotavlja, da bi glede na njihovo ponudbo vojska letos že imela vsaj 50 primerno opremljenih oklepnikov v operativnih enotah, saj so se v preteklosti dokazali z dobavo 85 valukov brez enega dneva zamude. "Vojska danes nima še niti enega osemkolesnika in še dolgo ne bo imela nobenega," je poudaril Švajger.

Od kriminalistične preiskave, ki jo vodijo Finci, Švajger pričakuje, da bo razkrila orožarsko falango. Po njegovem mnenju so podkupovanja imela odločujoč vpliv v poslu z osemkolesniki. Poudaril je, da je bila ponudba sistemske tehnike slaba samo v tem, da ni vključevala podkupovanja, v vseh drugih elementih pa je boljša od Rotisove. Predvčerajšnjim je uradni obisk dveh preiskovalcev dobil tudi Švajger. Menda jim je priporočil, naj pohitijo s preiskavo, da jih ne bodo prehiteli novinarji.