„Česa takega še nismo videli. Ne vemo, kako se je kost polarnega medveda znašla v želodcu morskega psa,“ je dejala Kit Kovacs z norveškega inštituta za raziskovanje Arktike. „Ne moremo potrditi ali je morski pes res ubil mladega polarnega medveda med plavanjem ali pa je pojedel njegovo truplo. Ne vemo natančno, kako aktivni plenilci so morski psi,“ je dejala Kit.

Večina znanstvenikov meni, da je bil medved že mrtev preden ga je pojedel morski pes. Po njihovih ocenah bi tudi dvo- ali tri-leten medved predstavljal nevarnega nasprotnika grenlandskemu morskemu psu, ki v dolžino lahko zraste do sedem metrov in tehta tudi do ene tone.

V želodcih morskih psov so znanstveniki že večkrat odkrili ostanke živali, za katere so menili, da jih morski plenilci ne lovijo. Med drugim so našli ostanke severnega jelena, ki naj bi ga plenilec ujel med plavanjem. Vodja kanadskega laboratorija za preučevanje morskih psov Steve Campana pa je omenil tudi mit, po katerem naj bi morski pes celo skočil iz vode in severnega jelena ujel med hojo po ledu.

Raziskovalec Jeffrey Gallant je prepričan, da bi grenlandski morski pes pojedel polarnega medveda samo v primeru, če je slednji resno bolan ali poškodovan. Pojavljanje grenlandskega morskega psa v bolj severnih vodah pa vseeno opozarja na zaskrbljujoče ogrevanje ozračja.

„Grenlandski morski pes si ne more privoščiti poškodb, ki bi jih dobil med lovom tako velike in nevarne živali, tudi če je zaradi ogrevanja ozračja severno morje bolj toplo,“ je še dodal Gallant. Polarnim medvedom se po robu lahko postavijo samo orke, ki pa so jih raziskovalci v zadnjem času prav tako videli bolj severno.