Minister za notranje zadeve ZDA Dirk Kempthorne je ob najavi odločitve dejal, da taljenje ledu na severu planeta ogroža medvedovo življenjsko okolje. Administracijo predsednika Georgea Busha je sicer v odločitev prisililo zvezno sodišče v Oaklandu, ki je določilo 15. maj kot skrajni rok za tak ukrep.

Uvrstitev polarnega medveda na seznam ogroženih živalskih v skladu z zakonom o ogroženih vrstah, ki ga je leta 1973 podpisal republikanski predsednik Richard Nixon, je prva po dveh letih premora. Odločitev je posledica številnih pritiskov iz kongresa in nevladnih organizacij, sprejeta pa je bila šele potem, ko je administracija februarja dovolila iskanje nafte v Arktičnem morju, kjer je domovina polarnega medveda.

Znanstveniki ocenjujejo, da je danes na svetu od 20.000 do 25.000 polarnih medvedov, a napovedujejo zmanjšanje njihovega števila skladno s krčenjem njihovega življenjskega okolja zaradi segrevanja ozračja. Spremembe se dogajajo prehitro, da bi se lahko medvedi nanje prilagodili brez pomoči. Okoli dve tretjini vseh polarnih medvedov sicer prebiva v Kanadi, kjer jih še niso označili za ogroženo vrsto, predvsem zaradi skrbi za domorodno eskimsko prebivalstvo, ki se preživlja tudi z lovom na te medvede.