"Povsem mogoče je vzpostaviti blokirajočo manjšino in ravno na tem delamo," je povedal Tuskov svetovalec Michal Boni. Po njegovih besedah je sedaj pravi čas za pritisk, saj si francosko predsedstvo EU prizadeva za skorajšnjo potrditev okoljskih ciljev.

"Francosko predsedstvo poskuša zapreti to poglavje. Zato moramo biti toliko bolj aktivni pri obrambi našega interesa, to je gospodarski razvoj," je pojasnil. "Pogajanja tečejo. Gre za to, da najdemo model, ki bo združil prizadevanja za izboljšanje okolja z energetsko varnostjo različnih držav in gospodarstev EU," je še dodal Boni.

V okviru podnebno-energetskega paketa, ki ga je Evropska komisija predstavila januarja in naj bi bil dokončno potrjen do konca tega leta, bo EU do leta 2020 za 20 odstotkov zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, povečala delež obnovljivih virov energije v energetski bilanci na 20 odstotkov in dvignila delež biogoriv v energetski mešanici v prometu na deset odstotkov.

Francija poskuša v času njenega predsedovanja EU doseči dogovor o paketu, ki v zakonodajne dokumente prevaja obvezujoče cilje EU v boju proti podnebnim spremembam in predvideva tudi delitev bremen med članicami za dosego omenjenih ciljev.

Poljsko, katere industrija v 95 odstotkih temelji na premogu, skrbi predvsem višina dovoljenih izpustov toplogrednih plinov. Za obdobje 2008-2012 je zahtevala kvoto v višini 284,6 milijona ton letno, vendar pa ji je Bruselj priznal le 208,5 milijona ton.