Sporočili so nam le, da v "fazi predkazenskega postopka ne dajejo vsebinskih informacij". Tako nam niso pojasnili, zakaj je slovensko tožilstvo skupno preiskovalno komisijo s finskim tožilstvom ustanovilo 16. junija, torej šele mesec dni po prvih aretacijah na Finskem. Prav tako ne komentirajo vprašanj, ali so bili seznanjeni z obvestilom oddelka za analize finančnih transakcij pri avstrijskem notranjem ministrstvu, ki je že marca 2007 pristojne organe na Finskem in v Sloveniji opozorilo na nekatere sumljive transakcije na bančnem računu v lasti Walterja Wolfa, in če, kako so se nanj odzvali.

Odgovori na omenjena vprašanja so pomembni zato, ker tožilstvo v tem primeru usmerja delo policije. Ta pa še vedno ni pojasnila, ali je od Avstrijcev ali drugih državnih organov prejela obvestilo o transakcijah. Tudi na avstrijskem notranjem ministrstvu namreč včeraj niso zanikali, da je oddelek za analize finančnih transakcij marca lani omenjeno obvestilo posredoval slovenskim preiskovalnim organom. "V tem trenutku tega primera ne komentiramo," so pojasnili v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi.

***VIDEO:  Finska televizija o podkupovanju v aferi Patria: Seveda so vpleteni tudi Slovenci***

Ob tem velja opozoriti, da je minister za notranje zadeve Dragutin Mate včeraj medije pozval, naj "vprašanja v zadevi Patria naslovijo na direktorja policije (Jožeta Romška, op. p.) oziroma na policijo". "Podatkov o delu policije v zvezi s Patrio nimam," je dejal Mate.

Okrožno sodišče v Helsinkih pa je včeraj sporočilo, da je finskim preiskovalcem podaljšalo rok za vložitev obtožnice zoper osumljence v zadevi Patria s 14. avgusta na 27. november. Po dostopnih podatkih se sicer preiskava suma kaznivih dejanj pri vseh osumljencih nanaša na obdobje od 21. januarja 2004 do 7. februarja 2007. Kot smo že poročali, so dajanja podkupnin poleg Wolfa osumljeni še zastopnik Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reijo Niittynen, izvršni podpredsednik družbe Patria Vehicles Heikki Hulkkonen in nekdanji visoki uslužbenec Steyra Hans Wolfgang Riedl, ki ga finski preiskovalci sumijo tudi industrijske špijonaže.