Zdravniki porodnišnice Zekai Tahir Burak v Ankari so danes zatrdili, da smrti novorojenčkov niso posledica okužb, niti ne nevestnega ali malomarnega dela zdravnikov oz. zdravniškega osebja. Vsi novorojenčki, ki so kasneje umrli, so se rodili prezgodaj, vzroki za njihove smrti pa naj bi bili od odpovedi srca do zapletov pri porodu. Prav tako testi na umrlih niso pokazali "ničesar nenormalnega", je danes zatrdil primarij porodnišnice Ugur Dilmen.

Pri tem je poudaril, da obravnavajo številne kritične primere iz vse države in da so ena izmed najbolj obremenjenih bolnišnic v državi. Letno pomagajo na svet preko 4500 dojenčkom. Je pa res, da jim je v juliju umrlo 47 novorojenčkov v 504 opravljenih rojstvih, je priznal Dilmen, a poudaril, da to ni bila posledica zdravniške malomarnosti ali napak.

Toda v sindikatu zdravstvenih delavcev SES so prepričani, da želi porodnišnica s tovrstnimi razlagami zgolj prikriti velike nepravilnosti in malomarnost. Vodja sindikata v Ankari Ibrahim Kara je zatrdil, da je večina smrti najverjetneje posledica okužb zaradi slabih sanitarnih pogojev v porodnišnici.

Kriva naj bi bila selitev

Šlo naj bi predvsem za posledico dejstva, da so morali v porodnišnici zaradi obnovitvenih del preseliti porodniški oddelek, je pojasnil Kara. Po njegovih besedah bi zdravniško osebje moralo zaradi zmanjšanega prostora omejiti število pacientov, vendar pa tega niso storili, zaradi česar so se močno poslabšali higienski pogoji. "Dve ali tri ženske morajo čakati na isti postelji, preden rodijo, včasih pa dajo v en inkubator tudi po tri otroke," je povedal Kara.

Zatrdil je tudi, da je vseh 27 novorojenčkov dejansko umrlo v samo treh dneh, ne pa v 15, kot trdi vodstvo porodnišnice. "Povprečno v tej porodnišnici umre med 170 in 180 dojenčkov letno," je dejal Kara in poudaril, da ravno zaradi teh številk vodstvo porodnišnice "ne more prikazati 27 smrti novorojenčkov v treh dneh in 47 smrti v enem mesecu kot normalno, pa če obravnavajo še toliko rizičnih primerov".

Poleg tega naj bi porodnišnica že prenehala sprejemati nosečnice, ki so pred prezgodnjim porodom, je po poročanju turške tiskovne agencije Anatolia potrdila ena izmed tamkajšnjih porodničark. Tudi spričo tega dejstva se je Kara vprašal, kako to, da so jih prenehali sprejemati, "če je vse normalno".

Turško javnost je sicer stanje v turških porodnišnicah že razburilo leta 2005. Tedaj je v porodnišnici v kraju Edime na severozahodu Turčije zaradi bakterijske okužbe umrlo osem novorojenčkov, ki so se rodili prezgodaj.