Na veleposlaništvu v Zagrebu so poudarili, da gre izključno za slovenske turiste, ki so umrli na Hrvaškem v času počitnic ali obiska. Najbolj črn mesec za slovenske turiste je bil letošnji junij, ko je umrlo osem slovenskih državljanov, ki so prišli na počitnice ali na obisk na Hrvaško. Večina jih je izgubila življenje zaradi zastoja srca v morju ali na plaži in utopitve, ena oseba je umrla zaradi posledic padca s kolesa.

Maja so na Hrvaškem umrli trije slovenski državljani in sicer v nesreči z jadralnim padalom, v bazenu zaradi utopitve in v postelji zaradi hude alkoholiziranosti. Prejšnji mesec pa je bilo sedem nesreč s smrtnim izidom za Slovence, predvsem zaradi utopitev in zastoja srca na plaži ali v morju.

Črne statistike so lani maja zabeležile eno smrtno žrtev slovenskih turistov na Hrvaškem, junija in julija pa po štiri. Najbolj pogost vzrok smrti so bili problemi s srcem in utopitve, so še povedali na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu.

Vzroki za nesreče s smrtnim izidom predvsem posledica zdravstvenih težav ali nepazljivosti; izjema je Slovenec, ki je novembra lani med obiskom na Hrvaškem naredil samomor.