Glede nato, da ženske v povprečju rodijo dva otroka, ima Francija med 27-erico EU najvišjo nataliteto, Nemčija pa najnižjo. Strokovnjaki so prepričani, da gre Francozom v prid več desetletna politika zviševanja natalitete, ki obsega poceni zdravstveno nego, dostopno in poceni čuvanje otrok, davčne olajšave za starše in velikodušno porodniško obdobje.

Ena izmed koristnic teh olajšav je tudi 39-letna Mari Kler King, Američanka in mati treh otrok, ki v Franciji živi že skoraj dvajset let. „Ugodnosti materinstva v Franciji so veliko boljše kot jih imajo moje prijateljice v Združenih državah,“ je povedala Kingova.

Poleg Francije, otroško nego in porodniško obdobje za starše subvencionirajo tudi nordijske države, kot recimo Norveška in Danska. Matere v nekaterih drugih evropskih državah pa pri uskladitvi dela in otrok nimajo pomoči države.

Raziskava EU iz leta 2005 je pokazala, da bi vse nižja stopnja natalitete v prihodnosti lahko škodovala ekonomiji v regiji, življenjskemu standardu in odnosom med generacijami. „Padec populacije nameče veliko stroškov. Jasno je, da se bo Evropa morala sprijazniti z njimi. S primanjkljajem delovne sile se bo soočila večina evropskih držav,“ je povedal vodja oddelka za socialno politiko pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj Mark Pierson.