Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bodo sredstva dodelili občinam Beltinci, Gornji Grad, Hoče-Slivnica, Kamnik, Komenda, Lenart, Medvode, Murska Sobota, Moravske Toplice, Radenci, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Šempter-Vrtojba, Tišina, Vodice in Zavrč.

Največ sredstev, 240.000 evrov, bo dobila občina Kamnik, 104.000 evrov Mestna občina Murska Sobota in 100.000 evrov občina Tišina.

Sredstva bo posameznim upravičencem dodeljeval župan občine s sklepom, v katerem določi obseg sredstev in namen uporabe sredstev.

Vlada povečala sredstva za sanacijo kmetij

Vlada je na današnji dopisni seji v načrtu razvojnih programov povečala sredstva za sanacijo kmetij. Gre za projekt z dveletno dinamiko, v katerem je za finančno pomoč ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu skupno namenjenih dobrih 1,74 milijona evrov.

Vrednost projekta se povečuje na podlagi uredbe o finančni pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu. Uredba zajema pet ukrepov, ki se bodo izvajali kot državna pomoč po načelu de minimis v sektorju kmetijske proizvodnje, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Državna pomoč se bo izvajala kot finančna pomoč za nadomestilo škode zaradi požara ali strele na kmetijskem gospodarstvu, kot finančna pomoč ob smrti, invalidnosti ali nesposobnosti za delo, kot podpora kmetijskim gospodarstvom zaradi slabšanja ekonomskih razmer v dejavnosti in nenadnih pomorov čebel, kot podpora kmetijskim gospodarstvom zaradi degradiranosti okolja in kot nadomestilo kmetijskim gospodarstvom zaradi bolezni rejnih živali, ko povračilo škode ni urejeno z drugimi predpisi.