Duša Grubački Andjelov iz Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana (MZPML) opozarja tudi na potrebe mladostnikov po rekreaciji in na zanemarjene površine, ki jih je treba primerno urediti. V Športni uniji Slovenije pa pravijo, da površin za šport in rekreacijo ni nikoli preveč, da morajo biti kakovostne in kadar koli dostopne vsakomur.

Tudi v MOL se zavedajo, da tovrstnih površin v Ljubljani primanjkuje. MOL v primerjavi s slovenskimi občinami zaostaja za povprečjem po nepokritih površinah v kvadratnih metrih na prebivalca, je povedal vodja odseka za šport pri MOL Marko Kolenc. "V novih prostorskih aktih, ki jih je na svoji seji sprejel mestni svet MOL, je predvidenih veliko možnosti za vzpostavitev novih športno-rekreativnih površin," je zagotovil Kolenc.

Natančnega podatka o kvadraturi obstoječih športno-rekreativnih površin v lasti MOL v Zavodu Tivoli, ki jih upravlja, še nimajo. To bo znano, ko bo MOL opravil cenitev vseh športnih objektov in površin. S tem bodo dobili tudi celovito predstavo o njihovem stanju.

Največji problem so po besedah Žige Černeta, strokovnega sodelavca ŠZL za rekreacijo in informatiko, površine, ki jih je MOL v preteklosti zgradil in vzdrževal, "zdaj pa se zanje že več let ali celo desetletij ne zmeni". Černe na primer navaja trim stezo v Črnučah ter pohodne in planinske poti (na Golovcu in Ljubljansko mladinsko pot).

Za oskrbo in urejanje 73 igrišč so po besedah direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča zadolžene osnovne šole poleg njih, zavod pa skrbi za preostale površine in športne objekte. Te redno vzdržujejo s košnjo trave, menjavo poškodovane športne opreme, skrbijo za njihovo funkcionalnost in varnost, je zatrdil Jakič. Po Kolenčevih besedah MOL vsako leto nameni okoli dva milijona evrov proračunskih sredstev za investicijsko vzdrževanje in obnovo športnih objektov. Sredstva so razdeljena glede na stanje posameznih površin in obseg vandalizma.

Posebne komisije, kot je komisija za otroška igrišča pri MZPML, ki bi imela pregled nad vzdrževanostjo rekreativnih površin in bi zavod opozarjala na pomanjkljivosti, ni. O težavah jih trenutno opominjajo posamezna športna društva. V ŠZL pravijo, da je komunikacija z Zavodom Tivoli korektna, vendar včasih prepočasna in zato se tudi slabše odzivajo na njihova opozorila.