Od skupaj štiri milijone evrov škode je približno dva milijona evrov škode na stanovanjskih objektih in dva milijona evrov škode na gospodarskih objektih. Za 350.000 evrov škode je bilo na Osnovni šoli Marije Vere na Duplici.

Občinska komisija bo v 12 dneh pripravila oceno škode, na podlagi katere bodo posameznikom razdelili prvo pomoč. Zanjo bodo denar namenili iz občinske proračunske rezerve in sredstev, zbranih s solidarno pomočjo. V okviru solidarne pomoči bo občina prizadetim v prvi fazi namenila 50.000 evrov.

Kot je po ogledu poteka sanacije škode neurja poudaril Janša, prva faza sanacije kaže na dobro organizacijo in solidarnost ljudi. "Po sedanjih ocenah lahko rečemo, da je bila škoda dejansko velika. Solidarnostna pomoč bo zadostovala za prvo fazo sanacije, za dejansko sanacijo pa bo še treba zbrati sredstva," je dejal premier.

Janša je napovedal, da bo vlada v drugi polovici avgusta obravnavala sumarno poročilo o odpravljanju posledic julijskega neurja in odločila o morebitnih dodatnih sredstvih iz proračunskih rezerv oz. o prerazporeditvi proračunskih postavk.