Zdravniki posebej opozarjajo na diete, ki favorizirajo (ali prepovedujejo) določeno skupino živil. Znanstveniki so primerjali uspešnost treh različnih diet in ugotovili, da Atkinsonova dieta, ki zelo omejuje uživanje ogljikovih hidratov, najbolj uspešno znižuje telesno težo.

Znanstveniki so dve leti merili uspešnost diete z malo ogljikovimi hidrati, diete z malo maščobami in mediteranske diete. Ugotovili so, da so vse tri zniževale holesterol v krvi, vendar je bila pri tem najbolj „uspešna“ dieta z nizkimi ogljikovimi hidrati.

V študiji, ki so jo izvedli v Izraelu, je sodelovalo 322 ljudi. Vsi so bili zaposleni v jedrski elektrarni in so uživali vse obroke v tovarniški menzi. Raziskovalci so jih poučili, kakšno hrano lahko uživajo in jim jo tudi označili s pikami: rdeča je bil za živila, ki so jih lahko uživali pri Atkinsonovi dieti z malo OH, zelena je bila za živila, dovoljena pri mediteranski dieti, modra pa za živila pri dieti z malo maščobami. Vsi sodelujoči, med katerimi so prevladovali moški, so bili telesno približno enako aktivni.

Izkazalo se je, da so največ shujšali moški, ki so bili na dieti z malo ogljikovimi hidrati. Izgubili so skoraj 5 kilogramov. Tisti, ki so bili na mediteranski dieti, so izgubili 4,5 kilograme,tisti, ki so bili na dieti z malo maščob, pa so izgubili 3 kilograme. Dieta z malo ogljikovimi hidrati je bila od vseh treh tudi najbolj „ugodna“, kar se tiče holesterola. Pri večini se je koncentracija holesterola HDL , približala optimumu, torej stopnji med 1 in 3.5, kar je pomenilo padec za 20 odstotkov.

V študiji so merili tudi vpliv določene diete na krvni sladkor. Slednje se je znižal samo tistim, ki so bili na mediteranski dieti.