Včasih je bila v modi beljakovinska dieta z mesom, kasneje dieta z grenivkami, pa znana dieta South beach, letos pa je na Hrvaškem najbolj popularna t.i. zelena dieta, ki temelji na pitju velikih količin čaja, ki naj bi čistil organizem, spodbujal metabolizem in zmanjševal občutek lakote.

Rumeni čaj je „sorodnik“ v svetu že dolgo priznanih vrst zelenega in belega čaja, razlikuje se le načinu obdelave, proizvajajo ga pa izključno na Kitajskem. Zlato rumena tekočina naj bi bila tako učinkovita, da lahko z rednim pitjem izgubite dva do tri kilograme tedensko.

Rumeni čaj je dejansko le neobdelana vrsta belega čaja. Njegova pridelava je znana že vsaj 1300 let, vendar je bila zadnja leta njegova pridelava zaradi zakompliciranega načina obdelave že dolgo zelo majhna. Po dolgem času se zaradi shujševalnega učinka za katerega je izvedel zahodni svet, njegova proizvodnja strmo povečuje. Čaj je prepoznavnega sladkega in obenem osvežujočega okusa. Manjše količine čaja segrevajo pri visokih temperaturah, kasneje ga zavijejo v posebno vrsto papirja rumene barve, kjer se suši nekaj ur. Tak postopek ponavljajo dokler čaj ne doseže določene kvalitete, celoten proces pa lahko traja nekaj dni.

Na Hrvaškem je rumeni čaj mogoče kupiti le v eni prodajalni, kjer so z njegovo prodajo zelo zadovoljni. Lastnica prodajalne Tanja Papić je povedala, da je čaj zelo redek in drag, zato ni preprosto priti do njega. Ljudje so zaradi njegovih učinkov o katerih so brali na internetu, povpraševali po rumenem čaju še preden so ga začeli uvažati, trenutno je po prodanih količinah na prvem mestu, je še dodala Papićeva.