Na predčasnih volitvah bo sicer nastopilo 22 strank oziroma list. Po vrstnem redu kandidatur, ki ga je objavila izolska občinska volilna komisija (OVK), so to: SNS, SDS, Istrski demokratski zbor, DeSUS, Izola zbudi se - II. del, Zveza za Primorsko, lista Ivo Marc, Oljka, Slovenija je naša, Marjan Tkalčič in skupina volivcev, Zares, SLS, Lista za šport in zdravje, Lista za Izolo, Mef in Lista Izolani, Izola je naša, Vsi smo Izolani, lista Dobro jutro Izola, SD, lista Podjetniki, Svobodna Izola ter NSi.

Dve mesti v 23-članskem občinskem svetu sicer pripadata predstavnikom avtohtone italijanske narodne skupnosti.

Kot je znano, je 12 svetnikov iz SD, LDS, liste Izola zbudi se, DeSUS, Mladi za Izolo ter svetnik Aleksander Krebelj 26. maja podalo svoj nepreklicni odstop. Hkrati so k odstopu pozvali tudi izolskega župana Tomislava Klokočovnika, s čimer bi ta po njihovo omogočil Izolanom, da na predčasnih volitvah izberejo novega župana in nov občinski svet, ki bi se nemudoma lotila pomembnih projektov za razvoj občine.

Na podlagi odstopa omenjenih svetnikov je bil izolski občinski svet 30. maja tudi razpuščen.

Klokočovnik: Odstop je dokaz, da svetniki niso želeli sprejeti proračuna

Kot je ob napovedi odstopa 12 svetnikov dejal župan Klokočovnik, naj bi bil odstop dokaz, da svetniki niso želeli sprejeti proračuna. Izolski občinski proračun za tekoče leto namreč vse do zdaj še ni bil sprejet, občina pa se financira po dvanajstinah, kar onemogoča sprejemanja pomembnejših projektov.

Med razloge za odstop svetnikov DeSuS in LDS pa je Klokočovnik navedel, da naj bi ti "odšli pod Popovičevo kapo".

Na predčasnih volitvah tako dosedanji svetnik iz vrst LDS Robert Mulec denimo kandidira na listi stranke Slovenija je naša (SJN). Tudi nekateri drugi nekdanji predstavniki izolske LDS kandidirajo na alternativnih listah. Kot je znano, je izvršni odbor LDS sredi junija razrešil in razpustil vse voljene in imenovane organe občinskega odbora LDS.

Brez zapletov ni minila niti določitev kandidatnih list

Po besedah predsednice volilne komisije Monike Mavsar je bila vloga stranke Izola je naša izolskega župana Tomislava Klokočovnika neustrezna, ker kandidati stranke niso bili določeni v skladu s postopkom, ki ga določa statut. IJN namreč po njenih besedah ni nikoli oblikovala upravnega odbora, ki bi moral določiti kandidate. Pri Novi LDS Izola je komisija zavrnila ime liste, ker bi bilo lahko za volivce zavajajoče. Stranko Lipa pa je komisija izločila zato, ker nihče od vlagateljev kandidature nima stalnega prebivališča v občini Izola, je povedala Mavsarjeva.

v stranki IJN so se pritožili na novogoriško upravno sodišče, to pa je njihovi pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje OVK. Pri ponovnem odločanju je komisija nato v skladu z odločbo sodišča 2. julija soglasno potrdila prvi dve listi, vendar s to razliko, da se je Nova LDS Izola preimenovala v listo Marjan Tkalčič in skupina volivcev.

Dosedanja predvolilna kampanja je sicer minila v znamenju sporov med strankama Izola je naša izolskega župana Tomislava Klokočovnika in stranke Slovenija je naša, katere predsednik je koprski župan Boris Popovič, ki sta bila sprva politična zaveznika. Tako je denimo prvo ime na listi kandidatov stranke Slovenija je naša donedavni občinski svetnik iz vrst stranke Izola je naša Aleksander Krebelj.