Letošnji nasilni protesti v Tibetu in nedavni oboroženi spopadi med policisti in "terorističnimi skupinami" v avtonomni pokrajini Xinjiang na skrajnem zahodu Kitajske dokazujejo, da obstaja grožnja sabotaže olimpijskih iger, kakršne doslej še ni bilo.

"Kar se tiče Kitajske, postajata mednarodna situacija in politično okolje vsak dan bolj zapletena in temnih oblakov terorizma na naših mejah dejansko ni mogoče spregledati," piše časnik in nadaljuje: "Zaenkrat vemo, da se bo odprtja olimpijskih iger v Pekingu udeležilo 80 voditeljev držav in kot država gostiteljica smo soočeni s pritiskom brez primere in ogromno odgovornostjo."

Uvodnik brani uvedbo strogih varnostnih ukrepov, v okviru katerih je bila sprejeta vrsta omejitev za gibanje blaga in ljudi, pred glavnim olimpijskim stadionom pa je bila celo nameščena raketna baterija. Obenem People's Daily kritizira očitke zahodnih medijev, da bodo prestrogi varnostni ukrepi vodili v "hladne in žalostne" olimpijske igre.

Kitajske oblasti so v sredo usmrtile dva pripadnika etnične manjšine Ujgurov, ki sta bila obsojena zaradi terorističnih in separatističnih dejavnosti. Dvojico naj bi celo tik pred usmrtitvijo razkazovali pred ljudmi v mestu Kashgar v pokrajini Xinjiang.

Obsojena sta bila skupaj s še 15 ljudmi novembra lani, usmrtili pa naj bi ju takoj po izreku sodbe. Ostalih 15 je bilo zaradi podobnih zločinov obsojenih na zaporne kazni od desetih let pa do dosmrtnih.

Kitajski državni mediji so sicer v četrtek poročali, da so oblasti zaradi teroristične grožnje s strani muslimanske večine v pokrajini Xinjiang letos aretirale skupno 82 ljudi - pripadnike petih skupin, ki so nameravale sabotirati olimpijske igre.