Navdušenje je stopnjevala tudi radodarna ponudba kiparja Mihe Kača, da bo skulpturo mastodonta, doslej pri nas največjo, težko skoraj tri tone, ki bo v dolžino merila 6,4 metra in v višino več kot 4 metre, Kamniku podaril in za svoje delo zaračunal le neposredne stroške. A kaže, meni Miha Kač, da je postavitev mamuta v sotočje v tem letu vse bolj vprašljiva, četudi je sam delo končal in njegov mastodont že čaka na svoj negativ, v katerega bodo vlili bron.

"Obletnica je bila že marca. Nenavadno pa je, da me na občini že doslej ni nihče prav nič priganjal, da bi pohitel z delom, in sem pravzaprav ves čas sam prosil pristojne na občini, da bi pripravili vse potrebno za odlitek in postavitev skulpture na zares skrbno izbrano in vpadljivo mesto v sotočje rek, kjer bo mamut zagotovo pritegnil največ pogledov," pripoveduje kipar. Dodaja, da razpisa za izbiro livarja, gre za približno 130.000 evrov, na občini še niso objavili, zapleta pa se tudi z zemljiščem, na katerem naj bi skulpturo postavili. "Sporen je dostop, ki je v lasti dveh lastnikov, Calcita in zasebne lastnice," pojasnjuje Kač in dodaja, da se nič ne premakne, čeprav je tudi sam posredoval pri lastnikih. Skrbi ga tudi, da bi se njegovi še neodliti mojstrovini zgodilo kaj nepredvidenega, saj bi jo lahko poškodoval, denimo, že nenadni vihar.

Na občini Kamnik v času poletnih dopustov niso tako zgovorni, kot so bili decembra. Še več, izjav na to temo med zasluženim županovim dopustom preprosto ne dajejo, saj ni župan za to nikogar pooblastil. V Calcitu pravijo, da že pripravljajo ponudbo.

Je pa veliko bolj kot kipar optimističen arhitekt Tomaž Schlegl, ki je zadolžen za umestitev skulpture. Prepričan je, da bo celostna podoba območja veličastno zasijala čez leta, ko bo zgrajen nov most in bo končana tudi ureditev osrednjega mestnega Keršmančevega parka. Kljub zapletom z zemljiščem meni, da postavitev mamuta še v tem letu ni vprašljiva, saj imajo za dostop tudi nadomestno možnost. Skoraj brez dodatnih stroškov bi namreč lahko po njegovem mnenju takoj znova postavili na isto mesto, kjer je stal za časa Prašnikarja, že tri desetletja deponiran most in z njim omogočili dostop do sotočja, ki je javno dobro in bodo nanj mamuta lahko umestili brez težav. Lesena brv naj bi stala kakšnih 40 metrov od Maistrovega mostu proti Plečnikovemu mostu na Nevljici.