Sestanka so se udeležili rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič, dekan Biotehniške fakultete Janez Hribar, svetovalec predsednika vlade Andrej Rous, ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Botaničnega vrta Jože Bavcon. Sestanka se ni udeležil minister za kulturo Vasko Simoniti, ki ga je nadomeščala državna sekretarka Jelka Pirkovič.

Sodelujoči so na sestanku izrazili pričakovanje, da bo vlada sprejela odlok, s katerim bi ljubljanski Botanični vrt zavarovali kot kulturni spomenik državnega pomena.

Direktor Botaničnega vrta Jože Bavcon, ki vrt vodi od leta 1995, je zaradi težav s financiranjem, ki so po njegovem mnenju tudi posledica sporov na ravni mesto-država, sprva napovedal zaprtje vrta z 11. junijem. Kot je danes dejal, so odločitev o zaprtju v vrtu za zdaj preložili, niso je pa preklicali, če ne bo druge rešitve. Kljub temu da današnji sestanek ni obrodil sadov, pričakuje, da se bo vendarle nekaj naredilo. Najboljša rešitev bi bila v zagotovitvi zglednega poslovanja vrta. Upa, da bo do tega kmalu prišlo in da ne bo prihajalo do "sestankov zaradi sestankov samih".

***VIDEO: Študentje ne dajo botaničnega vrta***

Ljubljanski župan je z današnjega sestanka predčasno odšel ter še enkrat ponovil, da ljubljanska občina za sofinanciranje Botaničnega vrta nima zakonske podlage. "Prišli smo na srečanje, ki je bilo sklicano s strani vlade, ne ministrice in ne ministra ni bilo zraven," je bil razočaran župan.

"Srečanje je vodil gospod Rous na svoj poseben način, kar nisem bil pripravljen poslušati," je povedal Janković. Ob tem je medijem predstavil konkretno rešitev, ki so jo predstavili že v sredo univerzi, v skladu s katero bi Botanični vrt postal javni zavod s tremi ustanovitelji (država in MOL po 40-odstotni delež, univerza pa 20-odstotnega). S tem bi mestna občina imela podlago, da kot sooustanovitelj plačuje potrebna sredstva. Slednje pogojuje z neodplačnim prenosom zemljišč na območju Kopališča Kolezija in prostora pred Arhivom Slovenije.

"Pripravljeni smo prevzeti tudi v celoti ustanoviteljstvo, ker je Botanični vrt za Ljubljano zelo pomemben, saj bi lahko predstavljal, ko bo narejen most čez Špico, začetno ali končno turistično točko" je še dejal župan, današnji sestanek pa označil kot nepotrebnega, "saj se niso imeli s kom pogovarjati o rešitvi".

Anton Rous je bil danes po sestanku kritičen do župana Jankovića. "Čeprav občina ni ustanoviteljica Botaničnega vrta ga rabi in je doslej čutila potrebo, da ga sofinancira, vsi župani do sedaj, razen sedanjega župana," je dejal. Jankoviću je očital "samopašno, mešetarsko obnašanje".