Zdravilo imenovano lodamin, je izboljšal v enem od svojih zadnjih znanih eksperimentov dr. Judah Folkman, raziskovalec zdravljenja različnih vrst raka, ki je umrl januarja letos. Njegova ideja je bila, da bi bilo potrebno smrtonosne tumorje izstradati, tako da jim onemogočimo dotok krvi. Metoda se imenuje angiogeneza, kar pomeni tvorjenje novih žil s pomočjo angiogenih faktorjev, ki jih lahko povzročajo tudi tumorske celice.

Lodamin je aktivni zaviralec angiogeneze, ki ga je Folkmanova skupina raziskovalcev razvijala zadnjih 20 let. Preprečuje nastanek in razvoj tumorjev, uživa se oralno, zato najprej doseže jetra, kjer je med poskusi na laboratorijskih miškah zelo učinkovito zaviral nastanek metastaz, je povedala Ofra Benny, članica raziskovalne skupine harvardske medicinske šole. „Metastaze, ki se razvijejo v jetrih so zelo pogoste pri različnih vrstah raka, obenem pa jih zelo pogosto povezujemo s slabo prognozo in nizko stopnjo preživetja,“ so še zapisali v svojem poročilu.

„Ko sem pogledala jetra poskusnih miši, so bila ta skoraj popolnoma zdrava. V kontrolni skupini, ki zdravila ni dobivala, pa jeter skorajda ni bilo mogoče prepoznati, saj so bila prekrita s tumorji,“ je še dodala Bennyjeva.

Zdravilo nosi delovno ime TNP-470 in prvotno ni vseboval glive Aspergillus fumigatus fresenius, ki jo je po naključju odkril harvardov raziskovalec Donald Ingber. Njena plesen celice zaščiti pred rastjo novih kapilar. Ingeber in Folkman sta zdravilo TNP-470 razvila s pomočjo laboratorija na Japonskem že leta 1990, vendar so takrat ugotovili, da povzroča depresijo, omotico in še številne druge stranske učinke.

Bennyjeva se je kasneje skupaj s kolegi lotila novih raziskav s pomočjo nanotehnologije, ki so prinesle pozitivne rezultate. "Nisem pričakovala tako učinkovitega delovanja in sedaj bomo skušali odkriti še druge bolezni, kjer bi lodamin lahko učinkovito deloval", je še povedala Bennyjeva.