Na koprskem Rižanskem vodovodu (RVK) in Zavodu za varovanje zdravja (ZZV) zato opozarjajo, da je vodo še vedno treba prekuhavati. Ob tem svetujejo, naj uporabniki vodo vrejo tri minute in jo (na hladnem) lahko hranijo 24 ur, kasneje naj jo zavržejo.

Da bo življenje v poletni vročini kljub temu znosnejše, so v RVK skupaj z občino Piran, Civilno zaščito ter piransko in koprsko komunalo organizirali brezplačno razdeljevanje pitne vode. "Po priporočilu Inštituta za varovanje zdravja bomo za odraslo osebo dnevno zagotovili tri litre pitne vode, za manjše otroke pa 1,5 litra. Za druge potrebe (pranje, priprava hrane, osebna higiena) naj se uporablja prekuhana voda iz vodovoda," je povedala Sara Krbavčič iz RVK. Vodo bodo razdeljevali vsak dan od 9. do 20. ure na piranskem Trgu 1. maja in pred gasilskim domom Piran. Tisti z zdravstvenimi težavami pa se lahko obrnejo na RVK, Rdeči križ ali piranski center za socialno delo, kjer jim bodo vodo prinesli tudi na dom.

Na RVK napako v vodnem omrežju, ki je verjetno nastala zaradi križanja fekalne in pitne vode ob preklapljanju na nove vodovodne cevi, še niso povsem odpravili. "Vzorce vode pobiramo po vsakem najmanjšem novem posegu v omrežje. Ker analiza traja štiri dni, bomo lahko z gotovostjo trdili, da smo odpravili vse napake, šele po končanih analizah," so še pojasnili na RVK, kjer rezultate pričakujejo čez nekaj dni.

Neprijetno "fekalno presenečenje" pa so v minulih dneh doživeli tudi kopalci na kopališču v Žusterni, kjer so se zaradi okvare na kanalizacijskem omrežju v morje nekaj dni izlivale fekalije. V koprski Komunali so nam zagotovili, da so ukrepali takoj, ko so bili o temu obveščeni, in napako popravili. Na vprašanje, kako to, da so Komunalo obvestili več dni po tem, ko se je kopališče že pošteno usmradilo, nekateri kopalci pa so v morju opazili celo črve, upravljavec kopališča odgovarja, da je bil smrad le občasen. Kopališče si je včeraj dopoldan ogledala zdravstvena inšpektorica, ki se je prepričala, da je kanalizacija popravljena, morje pa čisto.