Nekdanji zunanji ministri Malcolm Rifkind, Douglas Hurd, David Owen ter nekdanji obrambni minister, ki je bil tudi generalni sekretar zveze Nata, George Robertson so ob tem poudarili, da ne pozivajo k enostranski jedrski razorožitvi, saj bi načrt uspel le "s skupnim delom in prek večstranskih institucij".

Poziv ZDA in Rusiji, naj ravnata v skladu z njuno pogodbo o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja

V pismu so še zapisali, da bi bilo glede na to, da so svetovne jedrske zaloge v glavnem pod nadzorom ZDA in Rusije, potrebno, da bi bili v primeru prizadevanj za dosego resnega napredka prav ti dve državi njegovi začetnici. Ob tem so ju spodbudili, naj ravnata v skladu z njuno pogodbo Start 2 o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja in še razširita njene določbe. Pozvali so tudi k večji transparentnosti in delu strokovnjakov pri iskanju in varstvu še neizkazanih jedrskih zalog.

"Pogodba o neširjenju jedrskega orožja je potrebna natančnega pregleda"

Po mnenju avtorjev pisma je Pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT) potrebna natančnega pregleda, pomembno vlogo pri boju za zmanjševanje jedrske grožnje pa bi pomenila tudi uveljavitev Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT). Ob tem je potrebno zagotoviti, da jo ratificirajo tudi Indija, Pakistan, Egipt, Iran, Kitajska, Indonezija, Izrael, Severna Koreja in ZDA, ki tega doslej še niso storile.

"Bistven napredek v smeri dramatičnega zmanjšanja svetovnih zalog jedrskega orožja je mogoč," so še zapisali. "Največja težnja bi morala biti svet brez jedrskega orožja. Vzelo bo nekaj časa, a s politično voljo in izboljšavami pri nadzoru, je cilj mogoče doseči," so še zapisali nekdanji britanski ministri in poudarili, da moramo ukrepati, preden bo prepozno.

V torek bo sicer minilo 40 let od dogovora o Pogodbi o neširjenju jedrskega orožja, ki so jo 1. julija 1968 odprli za podpis. Doslej jo je podpisalo 189 držav.