Poročilo preiskave je pokazalo, da letalske baze ne dosegajo meril ameriškega obrambnega ministrstva. V bazah so stavbe, osvetljava in ograde potrebne obnove, varnostniki pa niso dovolj usposobljeni in izkušeni, še piše v poročilu. Neskladnosti v osebju, zmogljivostih in opremi, ki jo je varnostna misija dobila od držav gostiteljic, so več kot očitne na več krajih, ki jih je obiskala skupina tridesetih članov ameriškega letalstva, zadolžena za varnost skladišč jedrskega orožja.

Najpogostejši problem, s katerim se je skupina srečala, je pomanjkanje dodatnih sredstev, s katerimi bi lahko dosegli ameriška varnostna merila. V nekaterih bazah so na primer jedrsko orožje pred krajo varovali vojaški naborniki z manj kot enim letom izkušenj.

ZDA so se zaradi rezultatov preiskave tako odločile, da bodo za shranjevanje jedrskega orožja od sedaj potrdile manjše število baz kot doslej, piše Hans Kristensen, ki je izide preiskave objavil na spletni strani Zveze ameriških znanstvenikov (FAS), ki je preiskavo tudi izvedla.

Nekaj sto jedrskih bomb je shranjenih v letalskih bazah v šestih državah članicah Nata, med njimi so Belgija, Nemčija, Nizozemska in Italija.

Februarja letos je povzetek istega poročila razkril hudo kršitev jedrske varnosti, ko je lani bombnik B-52 pretovoril šest jedrskih konic čez celotne ZDA brez odobritve vojske. To razkritje je vodilo do odstopa najvišjih vojaških in civilnih uradnikov v ameriškem vojnem letalstvu.

Po poročanju časnika Time bi bombe B-61 sicer v primeru kraje ne mogli sprožiti zaradi varnostnega mehanizma, lahko pa bi z njeno pomočjo izdelali "umazano bombo".