Nemci imajo več uspeha od Špancev

Pred finalno tekmo EP med Nemčijo in Španijo je čas za pregled različnih statističnih podatkov. Nemška ekipa ima več uspeha od Špancev v medsebojnih tekem. Doslej sta reprezentanci odigrali 19 srečanj, osem jih je dobila Nemčija, šest se jih je končalo brez zmagovalca, pet zmag pa je vknjižila Španija. Toda zadnji dvoboj je dobila Španija, ki je 12. marca leta 2003 na Mallorci zmagala s 3:1. Bilanca na zaključnih turnirjih EP pa je izenačena na 1:1 v zmagah. Nemčija je leta 1984 v predtekmovanju v Parizu s Španci izgubila z 0:1 in izpadla, štiri leta pozneje pa je v Münchnu v predtekmovanju zmagala z 2:0 in se uvrstila v nadaljevanje.

*** VIDEO: Borut Mehle: Ključ do španske zmage Torres in Iniesta ***

*** VIDEO: Bodo Nemci izgubili zaradi 'Ballackovega prekletstva'? ***

Europass Gloria

Španci, ki so bili evropski prvaki leta 1964, in trikratni evropski prvaki Nemci bodo v nedeljo v finalu letošnjega EP na Dunaju igrali z žogo, poimenovano "Europass Gloria", so sporočili iz vodstva Adidasa. Pripravili so trideset posebnih žog v srebrni dodatni barvi, na katerih bosta izpisani obe državi ter kraj, datum in čas tekme. Eden izmed obeh kapetanov, Nemec Michael Ballack ali Španec Iker Casillas, pa bo po zmagi dvignil pokal, ki bo dva kilograma težji od tistega, ki ga je Grk Theodoros Zagorakis prijel po presenetljivem slavju svoje ekipe na EP leta 2004. Pokal, poimenovan po Henriju Delaunayju, nekdanjem generalnem sekretarju francoske zveze, ki je bil eden ključnih mož za uvedbo EP, tehta osem kilogramov in je visok 60 centimetrov.

Bodo Nemci slavili tudi ob porazu?

Nemška nogometna reprezentanca se bo po končanem EP v Berlin vrnila v ponedeljek, v nemški prestolnici pa načrtujejo veliko slavje ne glede na to, kako se bo razpletla nedeljska odločila tekma. Dogodek se bo odvijal v navijaški coni pred znamenitimi Brandenburškimi vrati, kjer se je v sredo zbralo pol milijona ljudi, ki so videli polfinalno zmago Nemčije v dvoboju s Turčijo. Podobno število ljudi mestne oblasti pričakujejo tudi v času finalne tekme. Nemčija je tretje mesto na SP leta 2006, ki so ga pripravili v svoji državi, proslavila v Berlinu pred 1,5 milijona ljudi. Tokrat takega števila gotovo ne bo, ker je navijaška cona letošnjega EP v Berlinu manjša.

Zahvala ruskega predsednika

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je v posebni brzojavki čestital nogometni reprezentanci svoje države, trenerju Guusu Hiddinku iz Nizozemske ter njegovemu štabu za izjemne predstave na letošnjem EP." "Lahko smo gledali izjemno lep nogomet in se veselili zmag. Na to smo dolgo čakali," je sporočil predsednik in dodal, da upa, da je to šele začetek "svetle prihodnosti ruskega nogometa".

Visoki gostje na finalu

Nemška kanclerka Angela Merkel je že potrdila, da se bo udeležila finala letošnjega EP. Poleg kanclerke, ki je stiskala pesti že na polfinalni tekmi s Turčijo v Baslu, bodo na tribunah tudi nemški predsednik države Horst Köhler in številni vladni ministri. Tudi na drugi strani ne bo španska zasedba nič manj pomembna. Obisk sta najavila španski kralj Juan Carlos in ministrski predsednik Jose Luis Rodriguez Zapatero. Juan Carlos in njegova žena kraljica Sofia bosta v tednu dni že drugič obiskala Dunaj. Na stadionu Ernst Happel sta bila že na četrtfinalni tekmi Španije z Italijo, na polfinalu z Rusi pa sta ju zastopala kronski princ Filip in princeska Letizia.