Slovenska skupščina je pred 17 leti razglasila neodvisnost Slovenije in prevzela nadzor nad svojimi mejami. Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti. Oboroženi spopadi med Jugoslovansko ljudsko armado ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija, piše v delu Koraki v času 20. stoletja.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh zaustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Brionska deklaracija

Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti prišlo na Brionih do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t.i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njeno izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 pa je postala tudi 176. članica OZN, še piše v Korakih v času.

Slovesnosti po vsej državi

Ob dnevu državnosti bodo tudi danes po vsej Sloveniji potekale številne slovesnosti. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov, Območno združenje slovenskih častnikov Sežana in Občina Sežana bodo ob 12. uri v Sežani pripravili osrednjo proslavo ob dnevu državnosti Krasa in Brkinov. Ob isti uri se bo na Otočcu začelo tradicionalno srečanje članov in članic LDS ob dnevu državnosti, ki se ga bo udeležila tudi predsednica LDS Katarina Kresal.

Občina Jesenice bo slovesnost v počastitev dneva državnosti pripravila ob 13. uri v Pristavi nad Javorniškim Rovtom. Podobno slovesnost bodo v Tržiču ob 14. uri pripravili občina Tržič, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Ob 18. uri bodo dan državnosti s slovesnostjo počastili v Velenju, ob 19. uri pa tudi v Radovljici.