V oddajo Spletka na Dnevnikovi spletni televiziji smo pred praznikom dnevom državnosti povabili očeta slovenske ustave in predsednika prva demokratično izvoljene skupščine, ki je 25. junija 1991 razglasil samostojnost. Dr. France Bučar je prepričan, da v zgodbi o tako imenovanih tajkunih država ni opravila svojih dolžnosti, ker ni zagotovila spoštovanja ustavnih določil o socialni, pravni in demokratični državi. Proces koncentracij lastništva bi morala nadzorovati, pa mu ni bila kos.

***Video: oddaja Spletka z Dr. Francetom Bučarjem***

Glavni problem je v tem, da je družbena struktura še vedno taka, kot je bila v enopartijskem sistemu. Če danes nisi v politiki, ne moreš narediti nič. In če se bo zdaj politična diktatura spremenila v gospodarsko diktaturo, nismo nikamor prišli. Pomembno je ustvariti družbo, v kateri bo mogoče priti do lastnine in položaja z delom in ustvarjalnostjo, ne pa, da se to da samo s špekulacijo.

Drugi družbeni podsistemi se šele borijo za položaj, ki jim v neki demokratični ureditvi pripada, pravi Bučar. Tudi sodniki, ki pa ne morejo stavkati kot uradniki, mezdni delavci, to ni v skladu z njihovim dostojanstvom. Problem pa je, ker hoče država narediti iz sodnika uradnika, ljudje pa so razočarani nad delovanjem našega pravosodnega sistema.

Tudi sedanji predsednik vlade Janez Janša je v nekem smislu žrtev sistema, v katerem politični podsistem obvaduje vse. Ne more biti kriv za vse, kar je narobe, ima pa nekatere zasluge zato; zlasti ker zanj velja, da pod mogočnim drevesom daleč naokoli ne zrase nobena travica. On potrebuje sodelavce, ne podrejene.

In ideologije? Te so danes bolj okras oblasti. Vsaka stranka najprej skrbi zato, da bi si zagotovila oblast tudi vnaprej. In eden od manevrov za to je tudi prihajajoči referendum o pokrajinah, pravi Bučar. Ne bo se ga udeležil, ker je apriori proti takemu načinu ustanavljanja pokrajin.