VS ZN je v ponedeljkovi predsedniški izjavi tudi poudaril, da nasilje in omejitve opozicijskih aktivnosti, ki jih je uvedla vlada, onemogočajo poštene in svobodne volitve. Tsvangirai je resolucijo označil kot zelo pomembno. Dejal je, da je VS ZN s to resolucijo odgovornost za nastale razmere pripisal prav zimbabvejskemu predsedniku Robertu Mugabeju. "Ne vem, kako bo to speljal, vendar sem prepričan, da ne bo več mogel dolgo kljubovati takemu mednarodnemu stališču," je dejal Tsvangirai.

Tsvangirai naj bi bil v Zimbabveju popolnoma varen

Tsvangirai je ob tem za eno od nizozemskih radijskih postaj tudi povedal, da v prihodnjih 48 urah namerava zapustiti nizozemsko veleposlaništvo v Harareju, kamor se je kot begunec zatekel pred vojaki, ki naj bi mu grozili. "Bil sem le začasen begunec," je dejal Tsvangirai in dodal, da je nizozemski veleposlanik v Zimbabveju že govoril s tamkajšnjo vlado, ki je zagotovila, da je Tsvangirai popolnoma varen in je zato lahko povsem brez skrbi.

Vodja zimbabvejske opozicije se je na nizozemsko veleposlaništvo zatekel v nedeljo ponoči, kmalu potem, ko je napovedal, da bo zaradi nasilja nad njim in njegovimi podporniki odstopil od predsedniških volitev. Kmalu po napovedi, da odstopa, je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Georgea Sibotshiweja prejel opozorilo, da je vojska že na poti do njegovega doma. Sibotshiwe vira informacije ni želel razkriti, dejal pa je, da namen vojakov ni bil znan.

Sibotshiwve je ob tem dejal, da je stanje v državi "zelo nevarno, saj nikoli ne veš, kaj se ti bo zgodilo jutri". Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da bi Mugabe utegnil začeti z izvajanjem še večjega nasilja, s čimer bi se lahko odzval na ostre kritike s strani VS ZN, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mugabe: ZDA in Velika Britanija iščeta izgovore za posredovanje

Predsednik Mugabe je medtem obtožil Veliko Britanijo, ZDA in njune zaveznice, da svetu lažejo o Zimbabveju, da bi s tem lahko upravičili svoje posredovanje v državi. "Velika Britanija in njene zaveznice govorijo o Zimbabveju številne laži, med drugim tudi to, da tu številni ljudje umirajo. Vse to so laži, ki jih izrekajo samo zato, da bi upravičili svoje posredovanje v Zimbabveju," je Mugabe dejal po poročanju zimbabvejskega časnika Herald.

Na dogajanje v Zimbabveju se medtem odzivajo številne države. Kitajska je danes izrazila zaskrbljenost zaradi nasilja in izrazila upanje, da bodo volitve izvedene brez zapletov, kljub temu, da je Tsvangirai izstopil iz predsedniške tekme.

Predsednik v Južnoafriški republiki vladajočega Afriškega narodnega kongresa (ANC) Jacob Zuma je dejal, da so razmere v Zimbabveju ušle iz nadzora. "Ne moremo se strinjati z Mugabejevo stranko ZANU-PF. Ne moremo se strinjati z njimi glede vrednot. Borili smo se za volilno pravico ljudi, borili smo se za demokracijo," je na novinarski konferenci v Johannesburgu dejal Zuma. Poudaril je še, da so predsedniške volitve izgubile kredibilnost v trenutku, ko so neodvisni opazovalci po prvem krogu "spakirali kovčke in odšli domov".