Mesec maj zaznamujeta opazen napredek SDS in padec popularnosti SNS - Levica močnejša od desnice

Pomemben podatek, ki bi lahko deloma pojasnil spremembe na junijski lestvici strankarske preference, je, da se je delež neopredeljenih volilcev v primerjavi z minulim mesecem opazno zmanjšal. Primerjava junijskih podatkov z majskimi razkrije ne le to, da je Janševa SDS opazno napredovala, ampak tudi to, da je Jelinčičeva SNS precej glasov izgubila. SD je, če poleg že opredeljenih volilcev upoštevamo še tiste neopredeljene, ki ne vedo, katero stranko bi volili, vedo pa, katera stranka jim je najbližja, sicer še vedno v prednosti pred konkurenčno SDS, a dejstvo je, da se je tudi v tem seštevku razdalja med strankama zmanjšala. Sicer pa trend podpore SD med opredeljenimi od aprila lani blago upada, trend podpore SDS pa v istem obdobju blago narašča. Stranka Zares ostaja tretja najbolj priljubljena politična stranka, znižanje deleža glasov za SNS pa je povzročilo, da jih na četrtem mestu izpodrinila LDS.

A vrnimo se k razmerjem med že opredeljenimi volilci: stranke SD, Zares in LDS, ki napovedujejo, da bodo po volitvah poskušale oblikovati levosredinsko koalicijo, imajo v tej strukturi trenutno skupno 50 odstotkov glasov, desnosredinske stranke SDS, SLS in NSi pa 36 odstotkov.

Ne glede na to, da predstavljeni rezultati kažejo, da skorajšnje parlamentarne volitve še zdaleč niso odločene, pa je 39 odstotkov respondentov izrazilo pričakovanje, da bo na volitvah zmagala SD, 26,8 odstotka pa jih je napovedalo zmago SDS. O volilni zmagi LDS je bilo prepričanih 3 odstotke, o zmagi Zares pa le še 1,5 odstotka respondentov. Po povabilu, naj nam navedejo ime politika, ki bi bil po njihovem mnenju najprimernejši mandatar vlade, je 28,4 odstotka respondentov navedlo ime Boruta Pahorja, 24,9 odstotka ime Janeza Janše, 7,5 odstotka ime Gregorja Golobiča, 2,7 odstotka respondetov pa je navedlo ime Zmaga Jelinčiča. 24,8 odstotka respondentov nam na to vprašanje ni vedelo odgovoriti.

Še zmeraj pa velja, da je bil med dosedanjimi predsedniki slovenskih vlad najboljši premier Janez Drnovšek (54,4 odstotka), na drugem mestu pa je Janez Janša (23,7 odstotka).

Povprečna ocena dela državnega zbora znaša 2,86 in je višja, kot je bila maja. Višja kot pretekli mesec je tudi povprečna ocena uspešnosti predsedovanja Slovenije EU - v zadnjem mesecu predsedovanja znaša 3,79, kar je najvišja ocena v polletnem obdobju, ko smo zastavljali to vprašanje.