"Vsi vemo, zakaj rešitve iz Lizbonske pogodbe potrebujemo in zakaj jih potrebujemo čim prej. Tudi zato ni pametno delati korakov, ki bi ta čas še podaljšali," je opozoril Janša.

Evropski voditelji so na tokratnem vrhu Irski dali čas za premislek o rešitvah za Lizbonsko pogodbo, ki so jo Irci zavrnili minuli teden na referendumu, hkrati pa poudarili, da se ratifikacijski proces nadaljuje z izjemo Češke, ki čaka na odločitev ustavnega sodišča o nadaljevanju ratifikacijskega postopka.

V Bruslju sicer opozarjajo, da je skrajni rok za rešitev za Lizbonsko pogodbo marec prihodnje leto, če države članice želijo, da začne veljati pred volitvami v Evropski parlament junija prihodnje leto in pred začetkom mandata nove Evropske komisije novembra prihodnje leto.

EU normalno rešuje tekoče probleme

Janša je še dejal, da EU sicer normalno rešuje tekoče probleme in tako bo tudi v prihodnje. "Z vso resnostjo smo se lotili problemov v povezavi z visokimi cenami hrane in nafte, s katerimi se soočata Evropa in ves svet," je dejal Janša. Voditelji so se po njegovih besedah spopadli z izzivom vse višjih cen hrane, kar zelo vpliva na življenje vseh.

Po Janševih besedah je EU v fazi aktivnega reševanja problema. Takojšnje blaženje posledic je v rokah nacionalnih politik posameznih držav, potrebno pa bo tudi sistematično spremljanje dogajanj na trgih ter krepitev raziskav in inovacij za razvoj novih tehnologij. Glede visokih cen goriv bo treba izboljšati energetsko učinkovitost in raznolikost virov ter zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv, je dejal Janša.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ponovil, da je državam predstavil nekaj predlogov za ukrepanje na kratek in dolgi rok. Razširili smo shemo pomoči v hrani, pomagali bomo ribičem pa tudi podprli kmetijski sektor v državah v razvoju, zavzemamo pa se tudi za večjo preglednost in konkurenčnost na trgih nafte in plina, je dejal.