"Rad bi se iskreno zahvalil premieru Janši in njegovi ekipi, ki so opravili izredno delo, s predanostjo, politično in intelektualno poštenostjo, potrpežljivo in profesionalno," je dejal Barroso.

Predsednik komisije je spomnil, da je tokratni vrh potekal v zelo napetih razmerah zaradi irskega "ne" na referendumu o Lizbonski pogodbi pred dobrim tednom in naraščajočih cen hrane in nafte, vendar je predsedstvo po njegovih besedah zelo kompetentno opravilo zastavljeno nalogo.

Janša: Predsedovanje je bilo velik izziv

Premier Janez Janša pa je priznal, da je bilo predsedovanje velik izziv. To je velik izziv za vsako članico, ne glede na to, ali je majhna ali velika, sploh pa za državo, ki se je te naloge lotila prvič, je dodal.

"O rezultatih bo sodil čas, uspehi, ki smo jih dosegli, pa niso uspehi slovenskega predsedstva, temveč skupni uspehi celotne unije," je še dejal Janša.

Predsedstvo se je v zadnjega pol leta soočalo s številnimi izzivi, nekateri so bili tudi nenačrtovani, je še dejal premier. Med slednjimi je omenil Zahodni Balkan, prav v času slovenskega predsedovanja je namreč Kosovo razglasilo neodvisnost.

Kot posebej velik uspeh je premier izpostavil dejstvo, da je EU dokazala, da kljub težavam, s katerimi se sooča, deluje in se odziva na probleme svojih državljanov, da je skupnost, ki prinaša obojestranske koristi za tiste, ki vstopajo, in za tiste, ki so že tam.

Zahvalil se je tudi za podporo in razumevanje, ki ju je bilo predsedstvo deležno s strani Evropske komisije in služb Sveta EU. Najbolj dragocene pa se Janši zdijo znanje in izkušnje, ki ji je Slovenija pridobila v času predsedovanja.

Slovenija, ki je bila na čelu EU kot prva med državami, ki so v EU vstopile leta 2004, bo 1. julija polletno predsedovanje povezavi predala Franciji, Janeza Janšo pa bo na mestu predsednika Evropskega sveta nasledil francoski predsednik Nicolas Sarkozy.