Gre za enega redkih primerkov mumificiranih dinozavrov na svetu, katerega koža se je ohranila tako dobro in v tako velikem obsegu. Tkivo običajno razpade hitro po smrti, zato so od večine odkritih dinozavrov ostale samo kosti. Raziskovalci menijo, da je bil Dakota hitro zakopan v ravno pravih okoliščinah, da so njegovo kožo in mehka tkiva nadomestili minerali, ki so jih ohranili. Phillip Manning, paleontolog z Univerze Manchester v Angliji in član mednarodne skupine več kot petdesetih znanstvenikov, ki delajo na projektu, ne more skriti navdušenja: "To je fascinanten fosil, ki nam bo odkril še veliko skrivnosti."

V muzejskih prostorih ostanki dinozavra, ki so še vedno zakopani v skalnat blok, čakajo na strokovnjake, da jih bodo razkrili. Gmoto so pregledali z največjim CT-skenerjem na svetu, ki ga ima v lasti družba Boeing in ga drugače uporabljajo za pregledovanje delov vesoljskega plovila. Raziskovalci še vedno ne vedo natančno, kaj jih čaka v tem bloku, niti tega, ali vsebuje tudi dinozavrovo glavo, čeprav upajo, da jo bodo našli. Doslej so rešili nogo in rep, ki sta v muzeju razstavljena od sobote. Za odstranitev skalnatega ovoja okoli dinozavra bodo raziskovalci potrebovali vsaj še leto dni. Pri izkopavanju ostankov so še posebno previdni, da ne bi poškodovali kože.

Za dokončanje reševanja Dakote pa raziskovalcem zmanjkuje denarja. Tyler Lyson z Univerze Yale, ki je dinozavra leta 1999 izkopal na ranču svojega strica v Severni Dakoti, pravi, da bi potrebovali okoli 100.000 dolarjev. Družba National Geographic, ki je za projekt doslej prispevala 200.000 dolarjev, razmišlja o dodatni finančni pomoči, saj gre po njenem mnenju za enega najpomembnejših znanstvenih vlaganj v zadnjih letih. Kot je povedala tiskovna predstavnica Barbara Moffet, je družba financirala več kot 9000 raziskovalnih projektov. Videli so že veliko dinozavrov, a Dakota je nekaj posebnega. Lysonov stric je Dakotin fosil daroval raziskovalni fundaciji, ki jo je ustanovil njegov nečak. Lyson upa, da bodo dinozavra lahko poslali na razstavno turnejo po svetu in ga nato pripeljali nazaj v mesto Marmath na jugozahodnem koncu Severne Dakote, kjer je "doma". Tu bo zrasel muzej, v katerem bo Dakota razstavljen. mgz