Darja Pergovnik, ki je pripravila strokovne podlage za pripravo odloka, je pojasnila, da je Botanični vrt že 20 let kulturni spomenik lokalnega pomena, zdaj pa bo prekvalificiran v kulturni spomenik državnega pomena. To po njenih besedah pomeni, da bo odslej tudi kulturno ministrstvo sofinanciralo Botanični vrt, ki bo lahko kandidiral na razpisih ministrstva.

*** VIDEO: Študenti ne dajo botaničnega vrta ***

Na ministrstvu za kulturo informacije zaenkrat še niso potrdili. Kot je dejala Pergovnikova, pripravlja obvestilo za lastnike vrta, med katerimi sta Univerza v Ljubljani in Mestna občina Ljubljana (MOL), vendar nasprotovanja zaščiti ne pričakuje.

Informacijo o predvidenem ukrepu zaščite Botaničnega vrta je razkril direktor vrta Jože Bavcon. Ob tem je dejal, da se bodo na pobudo vlade 3. julija sestali predstavniki ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ministrstva za kulturo, ministrstva za okolje in prostor, Univerze v Ljubljani in MOL.

Kot je dejal Bavcon, bodo prvič skupaj sedle vse vpletene strani. Po njegovih besedah so v kabinetu predsednika vlade pripravil tudi osnutek dogovora o financiranju dejavnosti Botaničnega vrta, vendar podrobnosti zaenkrat ni želel razkriti.

Janković s svojim predlogom

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je ministrici za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojci Kucler Dolinar, rektorici Univerze v Ljubljani Andreji Kocijančič in dekanu Biotehniške fakultete Janezu Hribarju posredoval predlog za urejanje statusa Botaničnega vrta v Ljubljani. Med drugim predlaga, da Mestna občina Ljubljana (MOL) vstopi kot soustanoviteljica Botaničnega vrta, kar pogojuje z neodplačnim prenosom zemljišč Kopališča Kolezija.

"Našo pripravljenost za reševanje statusa Botaničnega vrta pa pogojujemo z neodplačnim prenosom 4607 kvadratnih metrov zemljišč, ki predstavljajo kompleks Kopališča Kolezija oz. del Hajdrihove in Gunduličeve ulice in so po podatkih zemljiške knjige v lasti Univerze v Ljubljani, pri čemer predlagamo načelo finančne sorazmernosti," je zapisal Janković. Pridobitev omenjenih zemljišč bi MOL omogočila obnovo kopališča.

Na ministrstvu so predlog dobili, po besedah tiskovne predstavnice ministrstva Nataša Gerkeš pa predlog še preučujejo in bodo nanj zagotovo odgovorili.

Direktor Botaničnega vrta je zaradi težav s financiranjem sprva napovedal zaprtje vrta z 11. junijem, vendar je odločitev kasneje spremenil. Napovedal je, da bodo reševanje težav intenzivno spremljali, saj so doslej slišali že veliko obljub, ki pa niso prinesle rezultatov. Bavcon je ob tem pojasnil, da so deležni velike podpore ljudi, ki so ogorčeni, da se je Botanični vrt znašel pred zaprtjem.