Leban, sicer lastnik svetovalnega podjetja Leban & Leban, priznava, da ima od sredine leta 2006 poslovni odnos s Patrio, ki ji svetuje pri organizaciji protidobav. Sam pravi, da je plačan po opravljenem delu in da je doslej za Patrio nekaj že postoril. Koliko je za to dobil plačano, noče povedati, v računovodskih izkazih pa lahko vidimo, da je njegovo podjetje v letu po začetku sodelovanja s Patrio kar početverilo prihodke.

Leban zatrjuje, da finančni tok teče samo med bančnim računom Patrie in računom njegovega podjetja v Sloveniji. Kakršno koli dajanje podkupnin pa zanika.Podjetnika Rudolfa Lebana so kot domnevnega distributerja domnevnih podkupnin pri prodaji finskih oklepnikov patria 8x8 prvič javno omenili na Televiziji Slovenija v oddaji Vroči stol. Pozneje se je izkazalo, da Leban pozna nekdanjega vojaškega specialca Darka Njavra, ki je blizu predsedniku vlade Janezu Janši, katerega pa Leban prav tako pozna, saj sta skupaj igrala golf.

Leban tega, da omenjena pozna, sploh ni zanikal. Včeraj nas je sprejel na pogovor in povedal, da je Njavra spoznal na neki novoletni zabavi 2006/07, ko se je s hčerko odpravil na prosto na cigareto. Pri pepelniku sta srečala Njavra, in ker je vedel, da dela na Slovenskih železnicah, mu je predstavil svojo zamisel o sodelovanju železnic pri projektu postavitve termoelektrarn na biomaso, Njavro pa mu je pozneje uredil stik z direktorjem železnic Tomažem Scharo. Njavro je namreč zaposlen v železniškem invalidskem podjetju. Leban pravi, da so železnice projekt z elektrarnami na biomaso že sprejele in da je vreden 12 milijonov evrov. Tudi ta projekt naj bi sodil v okvir protidobav pri nakupu oklepnikov 8x8, Leban pa zagotavlja, da v zvezi s tem Njavru ni plačal ničesar.

Sicer pa je, kot smo že poročali, za protidobave Patrie zadolženo podjetje Patria Slovenija, ki ga vodi soprog finske veleposlanice Andrey Mladenov. Leban pojasnjuje, da sam svetuje pri organizaciji protidobav, Mladenov pa se ukvarja z organizacijo teh. Dodajmo, da Leban na vsa novinarska vprašanja odgovarja brez zadržkov in mirno ter do novinarjev ne nastopa verbalno agresivno, kot se pogosto zgodi pri ljudeh, na katere letijo tako hude obtožbe. Zagotovil nam je, da nima osebnih ali poslovnih bančnih računov v tujini, kot tudi tam nima podjetij. Sicer pa ne dvomi o tem, da so finski kriminalisti med preiskavami v Patrii našli tudi njegovo pogodbo s Patrio, zato pričakuje, da bo najverjetneje zaslišan. Lebana smo vprašali še to, kako njegovo podjetje posluje. Dejal je, da se ne spomni natančno, okvirno pa je podjetje imelo okoli pol milijona evrov prihodkov. Ko smo pregledali poslovne rezultate, smo ugotovili, da znesek ne drži, so se pa prihodki Lebanovega podjetja po začetku sodelovanja s Patrio skoraj početverili. S 58.718 evrov v letu 2006 so narasli na kar 261.639 evrov v letu 2007. Pri tem pa je dobiček ostal skoraj enak - komaj 19.000 evrov - kljub temu da je za sto odstotkov zmanjšal število zaposlenih.