Ker se je že prve dni preiskave izkazalo, da je Novak v mestu Havličkov Brod oprezal okoli šolskih in otroških igrišč ter v kratkem času nadlegoval najmanj deset dečkov, zdaj češki preiskovalci obiskujejo šole in vrtce ter poskušajo najti še preostale žrtve, ki se zaradi sramu niso zaupale staršem.

Novak, ki je Jakuba posilil, ga nato ubil in na hitro zakopal poleg železniške proge, je prvi registrirani spolni delikt zagrešil že leta 1982, ko je bil star 17 let. Od takrat so ga že večkrat obsodili zaradi pedofilije in mu izrekli prisilno zdravljenje, a nikoli ni zdržal do konca terapije. Javnost se zdaj sprašuje, kako je mogoče, da je nevarni pedofil lahko preprosto opustil psihiatrično zdravljenje, zapustil državo in se mirno sprehajal po češkem mestu ter nadaljeval s spolnimi deviantnostmi. Prevladuje mnenje, da je šlo za slabo sodelovanje zdravstvenih in policijskih institucij obeh držav, čeprav je glavna krivda na slovaški strani. Izkazalo se je tudi to, da so Novakovo izginotje sicer prijavili Interpolu, niso pa še izdali pripornega naloga.

Po besedah dr. Danice Caisove, slovaške strokovnjakinje s področja spolnosti, bi moral biti tako nevaren človek pod stalnim nadzorom zdravnikov in policije, vendar je za to potrebna odredba sodišča. Kritika medijev se je usmerila tudi na državo, saj Slovaška nima specializirane bolnišnice za spolne iztirjence menda le zato, ker se poslanci ne morejo zediniti, ali naj jo zgradijo pod okriljem ministrstva za zdravje ali pravosodnega ministrstva.