Želel si je malo streljati

Danes 68-letni Janez Albreht je pred dobrimi štirimi leti, 11. marca 2004, v stanovanjski hiši na naslovu Polica 90 pri Grosuplju s štirimi streli s pištolo iz neposredne bližine ustrelil svojo skoraj trideset let mlajšo ženo Magdo. Naboji so jo zadeli v prsni koš, predel trebuha ter v levo nogo in roko. Nerazumljivo dejanje, s katerim je presenetil vse, ki ga poznajo, je storil v močno vinjenem stanju, saj so mu še dve uri in pol po dogodku v krvi namerili skoraj dva promila alkohola. Nato je dvignil roko še nadse, pištolo si je nastavil pod brado in ustrelil. Kljub hudim poškodbam sta preživela oba, predvsem zahvaljujoč Magdi, ki je po dramatičnem pripetljaju v domači hiši zmogla še toliko moči, da je na pomoč poklicala soseda, ta pa reševalce.

Albreht je na sodišču zatrdil, da se streljanja, po katerem je bil mesec in pol v komi, sploh ne spomni, prav tako pa ni znal pojasniti razlogov za svoj nasilni izbruh, saj naj bi se z ženo dobro razumela. To je pred sodnim senatom okrožnega sodišča, ki mu je predsedoval sodnik Zvjezdan Radonjič, potrdila tudi žena Magda, s katero sta se poznala skoraj petnajst let, pod isto streho pa sta jih preživela več kot pet. Prav tako ni znala povedati, zakaj je mož streljal nanjo s staro družinsko trofejo, 9-milimetrsko beretto.

Tistega dne ji je med kosilom namreč kar na lepem rekel, da bi rad malo streljal. Ko mu je odvrnila, naj pač strelja, če si želi, pa jo je je vprašal, kam. Presenečena ženska mu je dejala, da prav gotovo ne vanjo, ampak naj stopi na balkon, vendar je nato mož kljub temu štirikrat ustrelil proti njej in nato še vase.

Na sodišču sta nekdanja zakonca povedala, da je edino težavo v njunem razmerju predstavljal alkohol, h kateremu se je Albreht zatekal zadnje mesece pred tragičnim dogodkom. Čezmerno pitje naj bi bilo povezano s tem, da se je v tistem času upokojil in da sta se iz Ljubljane preselila v vas, kjer ni imel kaj početi. Kljub krvavemu izbruhu sta z Magdo obdržala stike, zaradi poškodb pa je Albreht bivši ženi izplačal odškodnino v višini devet milijonov tolarjev.

Preživela zgolj po čudežu

Višje sodišče je zdaj pritrdilo ugotovitvam prvostopenjskega sodnega senata in se strinjalo tudi s tem, da je Albreht dejanje storil v stanju zmanjšane prištevnosti, pod vplivom alkohola ter nenačrtovano.

A ker je imel namen vzeti življenje in ker je bilo kaznivo dejanje izvršeno na brezobziren in izrazito vztrajen način, zaradi česar je oškodovanka preživela zgolj po čudežu, so višji sodniki v celoti pritrdili izrečeni kazni. Sodba je tako postala pravnomočna, kar pomeni, da bo moral nekdanji hokejski reprezentant v zapor. Nekaj upanja zanj predstavlja le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo bo na vrhovno sodišče vložil njegov odvetnik Anton Nosan, saj je po njegovi oceni Albreht dobil previsoko kazen.