Uradnih podatkov glede identitete prijetega moškega, ki so ga v sredo aretirali kot obtoženca mednarodnega sodišča za vojne zločine v Haagu Stojana Župljanina, na okrožnem sodišču v Beogradu še niso prijeli, je sporočila predstavnica za stike z javnostmi sodišča Ivana Ramić, ki je ob tem obljubila, da bodo medije o njih obvestili takoj, ko prispejo.

Ramićeva je nekaj ur zatem sporočila, da je preverjanje prstih odtisov in DNK potrdilo, da gre za Župljanina. Srbska radiotelevizija je sicer v sredo poročala, da je bila identiteta Župljanina že potrjena z analizo glasu.

Stojana Župljanina so aretirali v sredo popoldne v Pančevu, a je na zaslišanju na sodišču zanikal svojo identiteto in trdil, da je Branislav Vukadin.

Aretacijo haaškega obtoženca sta danes pozdravila tudi zveza Nato in mednarodne sile v BiH Eufor. Kot so zapisali, so njihova neprekinjena prizadevanja za identificiranje, oviranje in zapiranje mrež za podporo obtožencem za vojne zločine prispevala k uspešnemu prijetju Župljanina, poroča tiskovna agencija Federacije BiH.

V sredo aretirani haaški obtoženec Stojan Župljanin trdi, da je nekdo drug

Človek, ki so ga v sredo v bližini Beograda prijeli kot haaškega obtoženca Stojana Župljanina, se je policiji predstavil kot Branislav Vukadin, poroča beograjska tiskovna agencija Beta. Do danes naj bi bili po besedah njegovega odvetnika po službeni dolžnosti Igorja Pantelića znani rezultati analize DNK prijetega.

Pantelić je novinarjem pred posebnim sodiščem za vojne zločine v Beogradu v sredo še povedal, da se je prijeti tako njemu kot preiskovalnemu sodniku predstavil kot Vukadin. Prijetemu so odvzeli prstne odtise, pa tudi vzorce krvi.

Župljanina oz. človeka, ki trdi, da je Branislav Vukadin, so aretirali v sredo blizu Beograda okoli 12.30. 56-letnega nekdanjega poveljnika policije bosanskih Srbov je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obtožilo genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu zaradi nadziranja srbskih taborišč v BiH, kjer so med vojno med letoma 1992 in 1995 v grozljivih razmerah zadrževali tisoče nesrbskih prebivalcev, predvsem Muslimanov.

Na prostosti po aretaciji Župljanina, če gre resnično zanj, ostajajo še trije haaški obtoženci - voditelj bosanskih Srbov med vojno v BiH Radovan Karadžić, vojaški poveljnik Ratko Mladić in politični voditelj Goran Hadžić.